Вовчак уже буде не таким

22 Листопада 2023, 15:47
Василь Мазурик 2392
Василь Мазурик

Увесь день не йде з голови одна смерть. Не смерть – втрата.

Якось давніше ще приїхала у Вовчак. Чоловіки саме складали хату. Був травень. Буяло життя. Я приїхала не дуже в тему за репортажем про те, як з колиски УПА на Волині, місця, де був свого часу штаб УПА «Північ» військової округи «Заграва» і де готували старшинський склад Української Повстанської Армії, совєти зробили попелище.

Він перепитав, чи точно треба саме він. Зліз із недоскладеної хати і втомлено пішов до стола.

Взяв із нього закиптюжений чорний чайник, поставив воду на вогнищі. Потім у металеву кружку налив чаю.

Я спитала, що важливого він розказав би про це місце. Василь Мазурик взяв паузу, тоді показав на землю. Під ногами. І навколо. Он мовляв, бачиш барвінок тут скрізь? Він росте там, де лилося багато крові.

Казав ще щось, але більше й не треба було.

Ми не мали б інакше такого Вовчака. І Вовчак уже буде не таким. Вічна пам'ять Василь Мазурик, волинянину, який його змінив і створив. А тоді пішов воювати.

*

«Он тут ще хату поставимо. Автентичну. Подібну до тієї, яка могла стояти на Вовчаку. Одну, дві чи три. Щоб тут був музей під відкритим небом. Хоча я страшно не люблю слова музей. Ермітаж позолочений – то музей… А я хочу, щоб сюди міг приїхати будь-хто. І переночувати, якщо треба. І їсти приготувати. І жодної гривні за це не платити. Це українська земля, тут нема за що платити» (пам'ятаймо)

***

Нагадаємо, 21 листопада перестало битися серце великого патріота і націоналіста, одного з фундаторів відновлення і натхненника урочища Вовчак на Турійщині, директора історико-культурного комплексу «Вовчак. Волинська Січ», ветерана російсько-української війни, депутата Турійської селищної ради від ВО «Свобода» Василя Мазурика.

Урочище Вовчак — місце розташування однієї з перших повстанських баз підрозділів УПА під назвою «Січ». Урочище розташоване на території колишнього села Вовчак, на межі Турійського і Володимир-Волинського районів Волинської області, і вважається місцем зародження УПА.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024