Ідеї благодійних вечорів на Турійщині підкидало саме життя

11 Жовтня 2020, 11:00
6316

Зібрані під час таких вечорів кошти, щоразу побивали попередні рекорди, засвідчуючи небайдужість громади. 

Якось у Турійську проводив майстер-клас відомий діяч в громадському секторі, експерт з розвитку громад, фондів та програм міжнародної технічної допомоги Руслан Краплич. Він був присвячений темі фандрейзингу, тобто мистецтву залучення коштів на розвиток громадських ініціатив.

Тоді усі подивувались, як за кілька годин аудиторія, де зібрались переважно малознайомі й незнайомі до того люди, перетворилась на цікаве товариство, об’єднане спільною метою. Всі жваво спілкувались й внутрішньо вже були налаштовані реалізувати якийсь проект для загального блага.

Висновок напрошувався сам собою – навіть найменша громада, має свій великий потенціал, але потрібно не лише побачити її економічні можливості, а й розворушити людей, задіяти їхні таланти, уміння, врешті врахувати потребу  кожної високодуховної особистості  творити добро.

На перший погляд, це дуже важко в наш час, інколи – просто неможливо. Проте на Турійщині є хороший досвід, який можна й треба наслідувати та продовжувати.

 

Перший млинець не був глевким

 

Багатьом нашим землякам, мабуть, запам’ятались благодійні вечори у Турійську. Всього їх було чотири. Перший провели  ще у листопаді 2011 року. Тоді ця тема у багатьох була на вустах, знаходились скептики, які не вірили в успіх, як завжди казали, що нічого з того не вийде, але, отримавши інтригуючі запрошення, й вони поспішили у затишний зал ресторану «Едем».

Як не як, організатори заходу – люди серйозні, а згуртувала їх усіх голова районної ради Ольга Черен, яка до того вже реалізувала не один соціальний проект, що реально  працював на загальну користь. Приміром, дитячий майданчик в цетрі Турійська, облаштований за сприяння представників різних політичних сил, став улюбленим місцем розваг не лише турійських малюків, а й дітей із сіл, які часто бувають у райцентрі.

Перший благодійний вечір також був задуманий з метою подбати про підростаюче покоління: створити належні умови для занять у дитячій музичній школі, її стареньке приміщення давно потребувало ремонту.

Підготовка до згадуваного заходу тривала майже місяць. Потрібно було організувати творчі виступи, лоти для благодійного аукціону і призи для благодійної лотереї. Не менш важливий етап – складення списку гостей із представників бізнесу та підприємців, депутатів місцевих рад, керівників установ і організацій.

Кожного з них із членами родин персонально запрошували до участі у доброчинній події. Важливою також була й присутність на вечорі відомих і впливових особистостей, авторитетних для потенційних учасників заходу, зустрічі з якими, тим більше у вузькому колі, для них бувають рідкістю.  Отож тоді, у листопаді 2011-го,  VIP-гостями у Турійську стали очільники Волинської області Борис Петрович Клімчук та Володимир Іванович Войтович.

Взагалі ж навколо хорошої ідеї об’єдналися громадська організація «Надія покоління», Благодійний фонд  «Рідна Волинь», журнал «Вісник благодійництва», а патронат взяли на себе  тодішній голова Турійської райдержадміністрації Олександр Дишлюк та  голова  районної ради  уже трьох скликань Ольга Черен.

Захід  підтримала Фундація імені князів-благодійників Острозьких в рамках Антикризової гуманітарної програми МФВ,  зокрема  консультант  Руслан Краплич.

Протягом  однієї  години   благодійного бенкету в «Едемі» вдалось зібрати 30 000 гривень. Присутні були понад 60 турійчан, кожен з них при вході зробив пожертву у 200 гривень.

Вечір проходив з піднесенням  в затишній домашній атмосфері біля вогнища  каміну,  під звуки музики та вокальних виступів учнів і вчителів Турійської музичної школи. Всі активно обмінювали благодійні пожертви на благодійні лотерейні квити і захоплено змагалися за лоти, піднімаючи ставки на благодійному аукціоні.

Почесні гості забрали з собою багато призів, серед яких і чималий Дідух, своєрідний символ творчої майстерності людей Турійщини.

Характерно, що тоді більшість лотів для благодійного аукціону та призів для благодійної лотереї надали місцеві  умільці й учасники мистецьких гуртків закладів освіти Турійського району.  Отож частина зібраних під час благодійного бенкету коштів пішла на компенсацію витрачених матеріалів і невеликих гонорарів, оскільки більшість із юних майстрів  були із малозабезпечених родин.

Згодом  до того, що вдалося зібрати на благодійному вечорі,  здійснили  дофінансування Турійські районна рада і райдержадміністрація, а також Волинська обласна рада та облдержадміністрація. І розпочався такий очікуваний  ремонт у музичній школі. 

Якщо підсумувати складові успіху першого благодійного вечора у Турійську, то безперечно,  не можна не відзначити ролі його лідерів та організаторів, зокрема, досвід у цій справі  Руслана Краплина та ентузіазм Ольги Черен.

Руслан Краплич став ліцитатором аукціону та ведучим усієї події, а  Ольга Черен зібрала гостей.  Пожертви підрахувала спеціальна лічильна комісія, їх вносили під час благодійної лотереї й аукціонів (тихого, коли учасники записують розмір своїх благодійних внесків взамін на бажаний лот й гучного з чорним ящиком та оголошеними лотами).                                                  

 

Турійщина має небагато населення, але відкриті серця і гаманці

 

У нашому районі, мабуть, важко знайти людину, яка б у різний час з тих чи інших причин не зверталась за допомогою у дитяче відділення Турійської ЦРЛ.  І нині багато хто зауважує,  як  докорінно змінилося його приміщення  цього відділення, коридори, затишні палати нагадують захоплюючий світ казки, адже зі стін посміхаються до діток персонажі їхніх улюблених мультфільмів, які вдало відтворила  місцева талановита художниця.  

Крім того, у відділенні облаштували сучасний реабілітаційний куточок з чотирьох  ліжкомісць та зручних тренажерів для дітей-інвалідів.

А початок таким перетворенням поклав другий благодійний вечір у Турійську у  березні 2013 року, коли  протягом трьох годин на ремонт дитячого відділення зібрали 60 тисяч гривень. На той час в жодному селищі Волинської області та й навіть у всій Західній Україні не проводилися доброчинні акції подібного масштабу. 

На згадуваний захід зібралось близько 150 турійчан. Доброчинний бенкет проводили у просторій залі  районного будинку культури.

Як і попереднього разу обов’язкова умова –  пожертва у 200 гривень при вході. Серед запрошених були депутати, які представляли Турійщину на всіх рівнях, працівники районних установ та організацій, підприємці району, керівництво та завідуючі відділень районної лікарні, працівники Ягодинської митниці, голови сільськогосподарських  підприємств.

Організаторами заходу знову стали громадська організація «Надія покоління», благодійний фонд «Рідна Волинь», Фундація імені князів Острозьких, тодішні  голови Турійської районної ради Ольга Черен та райдержадміністрації Олександр Дишлюк.

Перед початком благодійного аукціону напутні слова та благословення на добру справу дали декан Турійщини Миколай Даньків і благочинний Турійської округи Віталій Дуда.

Учасники доброчинного заходу впродовж вечора могли насолодитися творчістю непересічних майстрів пісні, зокрема заслуженого діяча естрадного мистецтва, керівника гурту «Чорні черешні» Юрія Поліщука, джаз-виконавиці Катерини Маліновської. Хвилини задоволення принесли й танцювальні номери шоу-балету «Lavita dance». Про музичну частину заходу, а також про щедро накриті столи тоді подбала підприємець Ганна Микитюк. Чимало зусиль, аби другий доброчинний  вечір  відбувся  і з неабияким результатом доклав  й депутат обласної ради Роман Микитюк.

Під час бенкету запрошені активно міняли благодійні пожертви на лотерейні квитки й захоплено змагалися за лоти, значно піднімаючи ставки. Жодний лот не залишився без власника.

Помандрували у домівки благодійників символи 33-х озер Турійщини –  чималі копчені рибини, хата старожитностей, різьблена ікона «Таємна вечеря», репродукція картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану», картина-оргигінал художника  Збиральського, запечене порося та інші.

Більшість лотів для благодійного аукціону та призи на благодійні лотереї  надали подружжя Микитюків, а також гуртківці місцевого Будинку дитячої творчості. Сертифікати на отримання різних послуг ласкаво подарували місцеві підприємці. Також під час другого благодійного банкету від декількох сотень до декількох тисяч гривень передавали  благодійники, які з певних причин не могли бути особисто на заході.

Таким чином жителі Турійщини знову  довели, що разом вони велика сила, і підтвердили слова Руслана Краплича, який  був ведучим  благодійного вечора, що у прояві доброти Турійщина – рекордсмен серед районних центрів області, вона має невелике населення, але «відкриті» серця і гаманці.

Згодом ремонт дитячого відділення Турійської ЦРЛ  переріс у  спільний проект громади, влади,  й бізнесу Турійщини, адже до зібраних на благодійному бенкеті коштів  долучили фінансування з інших джерел.  Цей проект  належно оцінила Рада Європи.  Свого часу Турійська районна рада подала заявку на відповідний конкурс та виборола перше місце серед районних громад.

У 2014-му збирали коштина потреби армії. Третій благодійний вечір у Турійську присвячувався 75-й річниці утворення Волинської області. Головною ж метою  того  разу став збір коштів на потреби армії, зокрема для бійців 14-ї окремої механізованої бригади, що формувалася  у Володимирі-Волинському.

Тож 25 листопада  2014 року у Турійському  районному будинку культури було особливо людно, адже благодійний вечір вже став доброю традицією громади  нашого району, потрапити сюди кожен вважав за честь.

Учасників заходу привітала його головний  організатор – тодішня голова районної ради Ольга Черен. Вона  дякувала  небайдужим людям, які  завжди активно беруться за вирішення назрілих проблем, допомагають фінансово, і представила присутніх гостей серед яких були тодішній  голова облдержадміністрації Володимир Гунчик,  його радник Леонід Марчанчин,  депутати обласної ради Роман Микитюк, Любомир Валіхновський, командир 14-ї механізованої бригади Олександр Шавкун, колишній боєць 51-ї механізованої бригади Борис  Дубасов, керівник проекту фізичної та психологічної реабілітації воїнів АТО Анна Лисакова, голова ради директорів фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан  Краплич,  науковці Роман  Чорний, Леонід  Савчук, заслужений шахтар  України Іван  Костик, а також депутати райради, керівники органів місцевого самоврядування, голови агроформувань, підприємці,  громадські активісти Турійщини.

 Як і в попередні рази, обов’язковим був вхідний внесок, проводились благодійний  аукціон і лотерея.  

На цьому вечорі Ольга Миколаївна Черен повідомила, що протягом чотирьох років, відколи  вона очолила районну раду шостого скликання, зроблено чимало справ за рахунок залучення позабюджетних коштів    на розвиток наших громад. Йшлося про 10 мільйонів гривень. І це  лише ті суми, про які говорилося офіційно, дуже багато коштів на розвиток залучали  також сільські  голови.

Йшлося про те, що багато зробив для громади нині покійний керівник маковичівського СВК «Слава» Віталій  Мацьоха. Це й відреставрований клуб, і церква, і школа.   Не відбувається жоден захід у Чорнієві, Свинарині без керівника сільськогосподарського підприємства «Батьківщина» Павла Корецького. Вносить вклад у розвиток своєї громади голова СВК «Дружба», де голова Петро  Камельчук.  

Згадувався прекрасний соціально-культурний  центр у Радовичах, який просто милує погляд. У його будівництво вкладено понад два мільйони спонсорських коштів, за  що звучали слова подяки Роману Микитюку.

Серед господарств, що дбають про села й про  місцевих людей  згадувалася  також «Перлина Турії», яка охоплює Миляновичівську, Ружинську, Селецьку та  Мокрецьку сільські ради (керівник Володимир  Яренчук)  а також нові інвестори, які з”явились на Турійщині – «Волинь-агрохолдинг» (керівник Віктор  Корнійчук, господарюють у Боблах), ТОВ «Волинь-агро» (Микола Шум) – села Перевали, Новосілки, СТОВ «Ратнівський Аграрій» (виконавчий директор Валентин  Чернецький) – територія Соминської, частини Миляновичівської сільрад та села Растів. У Овлочинській сільській раді допомагають громаді голова господарства «Заповіт» Іван  Костровський та Ігор Антощик.

На хвилі щирих слів вдячності благодійникам  розпочався аукціон та розіграш лотереї. Як завжди блискуче з цим завданням  впорався Руслан Краплич,    а допомагали йому молоді  турійчанки Інна Підгайна та Наталія Зелінська. На третьому благодійному вечорі  знову  було  багато  цікавих призів   від підприємців Турійська, зокрема, Катерини Літвінович, Ганни Микитюк, Мирослави Плаксіної, Зоряни Добиш, Олександра Вакулюка, Святослава Ярмолюка. Підготували їх й активістка ради ветеранів Надія Бурко,  прцівника Будинку дитячої творчості, мами бійця АТО Світлана Хомич та директор ДП «Ковельський лісгосп» Володимир Данилюк.

Чималі суми у благодійну скриньку в ході вечора опустили керівник СВК «Слава» Віталій Мацьоха,   директор ДП «Турійське лісове господарство» Андрій Гелетуха, фермер «Відродження Ружина» Віктор Гурський, працівники будинку культури. Багато хто з турійчан, які не могли бути присутніми на заході, передали конверти з грішми. До благодійності також долучилась небайдужа молодь із села Свинарин, яка під час дискотеки у день престольного свята зібрала для учасників АТО 2000 гривень.

Усім додавала гарного настрою концертна програма заходу, що зачаровувала справжньою українською суттю, майстерно вела її Галина Абрамчук, а відкрив виступ відомого аматорського  колективу з Солович – ансамбль народної пісні «Срібниця», також виступали солістка Ірина Скубій, дует «Два крила», квінтет районного будинку культури «Криниченька», вокально-інструментальний колектив «Сузір’я», ансамбль народної музики Турійської музичної школи, фортепіанний дует Марійки Добиш та Наталії Кіц, вокальний квартет «Елегія».  

Того вечора турійчани, побивши власний попередній рекорд, зібрали 67 650 гривень.   Усі ці кошти, до копійки, були використані на адресну допомогу військовим, учасникам АТО.                                                                                                                                         


                                                                                                                                                                    

«Чорний ящик» від  Романа Микитюкаі вечеря з Ольгою Черен

 

У серці кожного з нас назавжди лишаються рідні місця, які називаємо малою батьківщиною, а також  незабутні події, що поєднують з нею й дають відчуття причетності до великої родини своїх земляків, до історії, яка сягає глибини століть. Саме ота незрима нитка зв’язку спонукає багатьох людей до доброчинності, щоб лишити по собі конкретні справи для блага багатьох людей, щоб мальовничий куточок рідної землі, з яким пов’язані найдорожчі спогади, ставав ще кращим, молодів і розвивався.

Учасники четвертого благодійного вечора у Турійську, що відбувся наприкінці лютого 2016 року,  збирали кошти на впорядкування місцевого парку.  І  знову їм  вдалося побити власний рекорд благодійності – за 2 години, поки тривав захід,  зібрали 171685 гривень, лише готівка склала 68685 гривень.  

Характерно, що цього разу досить розширилось коло організаторів благодійного вечора за рахунок місцевих людей. До очільників районної влади Турійщини Ольги Черен та Ореста Василишина, Фундації імені князів-благодійників Острозьких приєднались мотельно-ресторанний комплекс «Турійське подвір’я»  і власники турійських магазинів «Нектар», «Корона», «Олімп», «Елем» та «Агат» (Соловичі), ТОВ «СП Волинь» та ДП «Ковельське лісове господарство».

Головне ж  – відомі  уродженці Турійщини й ті небайдужі мешканці нашого краю, криницю душі яких не висушили сірі будні, і в проекті майбутнього парку селища Турійськ змогли побачити  свіжу зелень дерев, квітучі троянди обабіч алей, літню сцену, ковані лавочки, бруківку на тінистих доріжках й молодих мам із візочками…

Родзинкою того вечора, як і в попередні рази, став аукціон. Проводив його голова ради директорів Фундації імені князів-благодійників Острозька Руслан Краплич у притаманній йому жвавій манері з гумором й емоційним насиченням. Торгуючись за лоти, турійчани не скупились на ставки. Цього разу серед оригінальних виробів народних майстрів та гуртківців  було досить багато  інших цікавих  речей та сертифікатів.

Приміром, можна  було виграти вечерю із тодішнім головою райдержадміністрації Орестом Василишиним  чи сімейну поїздку на дві особи у 3Д-кінотеат, що  у селі Радовичі.

На аукціоні  вражали оригінальністю лоти:  риба «Водяний світ» від районного суду (її продали за 1100 грн), «Дари лісу» від лісівників району (продали за 1550 грн), набір горілчаних виробів «Первачок» від сільських голів  Турійщини  (продали за 1900 грн), м’ясні вироби «Смаколики» від підприємця Валентина Бранюка (продали за 800 грн), торт від молодих мам райцентру із сюрпризом (продали за 1700 грн), фарширована щука від споживчого товариства (продали за 600 грн), «Мрія скрипаля» від селищного голови Олексія Безсмертного та депутатів селищної ради (продали за 800 грн).

Розіграли й інші цікаві призи - комбікорм від ТзОВ «Агротехніка», гречку – від депутата районної ради Павла Корецького, корзину «Здобна випічка» – від міні-пекарні «Хлібний край», тонометр  від працівників КП «Центральна районна аптека №10», садовий інвентар – від підприємця Анатолія Хомюка. У лотерею розіграли й сертифікати на 5 сеансів на 2 особи галотерапії у «Соляній кімнаті» територіального центру, на дизайнерську зачіску від ПП «Перукарня Валентини», на послуги перукарні «Чарівниця»,  на квіти від підприємця Людмили Білун, на 2 мішки цементу від підприємця Руслани Данилюк.  

Хтось отримав сертифікати на фірмові піцци бару-ресторану «Едем» та бару «Чарівниця», на місячний абонемент в тренажерний зал  спортивної школи  і навіть на привітання в  районній газеті «Народне слово».

За 1400 гривень із молотка пішов  досить інтригуючий лот – «чорний ящик» від Романа Микитюка.  Щасливчик, який ризикнув віддати такі гроші за сюрприз, виграв політ на спортивному літаку!

А от вечерю із Ольгою Черен неочікувано витягнула сама Ольга  Миколаївна (і цей лот  був  найвеселіший).  Тож  вечерю із  Ольгою  Черен виставили  на аукціон і виручили  аж 850 гривень.

Багато людей того вечора зібрав і тихий аукціон, на якому продавали роботи гуртківців Будинку дитячої творчості, вироби з соломки відомої майстрині Валентини Якимович, м’ясні вироби підприємців Валерія Гуменюка і Володимира  Маркевича,  напої «Дольська горілка» від депутата районної ради Володимира Кудриля, «Барильце Бахуса» – від Ганни Микитюк та інші речі, представлені переважно освітянами району.

Найбільші ж внески надійшли від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» (сертифікат на 50 тис. грн), депутата облради Романа Микитюка (сертифікат на 50 тис. грн), депутата облради Володимира Яренчука (6 тис. грн), родини Валіхновських (батько Любомир Дмитрович, сини Тарас та Ростислав) – 3 тис. грн, заступника голови правління ТзОВ «Агротехніка» Бучинського (1500 грн), по 1 тис. грн – від Петра Камельчука (СВК «Дружба»), Павла  Корецького (СВК «Батьківщина»), Романа Чорного (Нововолинський інститут економіки та менеджменту), Олени Лисакової («Козацькі забави»), Аліни Сич (Володимир-Волинська птахофабрика).

Всі учасники благодійного вечора куштували смакоту, яку приготували підприємці району, святкового настрою додавала жива музика.  Свої пісні дарували вдячній публіці відомі солісти Олександр Голощук, викладач Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, та Сергій Скулинець, керівник гурту «Шанс Music»,  вокальні колективи й талановиті солісти Турійського районного будинку культури.

А ще були незабутні виступи танцювальної пари Яни Микитюк та Аркадія Головченка із клубу спортивного танцю «Модерн». Бажаючі могли підійти до схеми майбутнього парку,  навіть  дозволялось   внести свої корективи – щось домалювати чи виправити.  Але ніхто не наважився на таке втручання, адже  проект  був виконаний професійно, за оцінками компетентних експертів навіть бездоганно. Його автор – головний архітектор Ковеля, турійчанка Людмила Мурай – таким чином зробила свій благодійний внесок у  загальну справ.     

                                     



Впродовж вечора  багато говорилось про те, як зародилася ідея реконструкції єдиного турійського парку:  був намір провести там святкування Дня Незалежності, але організатори заходу, оглянувши парк, прийняли інше рішення – залучивши  кошти з різних джерел облагородити це місце, аби  парк став  таким, яким його хочуть бачити люди.

І з легкої руки організаторів четвертого благодійного вечора все вдалося. Цікаво, що відкриття оновленого парку співпало у часі з проведенням у Турійську міжнародного фестивалю „Мистецтво об’єднує” в рамках реалізації ще одного  масштабного соціального проекту,   що   але це вже тема іншої публікації. Благодійні ж вечори, які лишили по собі масу емоцій та хороших спогадів, запалюють нові ідеї.                                                                                                                                       

Підприємці, депутати та інші ініціативні мешканці нашої Турійщини знову міркують про те, чим  здивувати земляків, яку ще місцеву проблему вирішити спільними зусиллями. Багато  задумів є і у головної ініціаторки всіх згадуваних заходів  Ольги Миколаївни  Черен. Розповідаючи про них, вона наголосила,  що з часом пріоритети визначить саме життя.                                                                                                                                                                                                   

Світлана НЕВЕЛИЧ

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024