У луцькій бібліотеці презентували Турійське соломоплетіння

09 Квітня 2023, 18:32
У луцькій бібліотеці презентували Турійське соломоплетіння 506
У луцькій бібліотеці презентували Турійське соломоплетіння

У Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулась презентація елементу нематеріальної культурної спадщини «Соломоплетіння та народна флористика Турійщини» за участі майстра народної творчості Валентини Якимович.

Про це інформують на сторінці Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки у фейсбук.

Соломоплетіння — одне з найдавніших народних ремесел, характерне для всіх слов'янських та землеробських народів. Потреба в речах, сплетених з цього доступного природного матеріалу, обумовила те, що з покоління в покоління передавалися і вдосконалювалися ремісничі й художні традиції народного соломоплетіння. Нове бачення знайшли ці традиції в наші дні. Народні майстри збагатили їх новими образами й прийомами. З великою любов'ю і невичерпною майстерністю створюють вони з соломи високохудожні вироби.

У 2022 році традицію соломоплетіння у Турійському районі Волинської області внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

«Внесення елемента нематеріальної культурної спадщини соломоплетіння до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України важливо та престижно. Дякуємо знаній майстрині народного мистецтва пані Валентині Якимович, яка сьогодні поділитись своїми знаннями та провела майстер-клас», – зазначив заступник начальника управління культури з питань релігій та національностей обласної державної адміністрації Валерій Дмитрук. 

«Я роблю і робитиму все можливе щоб мистецтво соломоплетіння жило і процвітало, приносило задоволення, радувало людей. Хочу щоб через соломплетіння нас пізнав світ, адже це наші традиції, наша автентичність, наш культурний фронт» – наголосила Валентина Якимович. 

На виставці «Солом’яне диво – плетиво» були представлені оригінальні роботи майстрині та багато цікавої пізнавальної літератури про ремесло соломоплетіння.

У майстер-класі із соломплетіння взяли участь студенти Технічного фахового коледжу ЛНТУ, користувачі та працівники бібліотеки. Всі присутні мали змогу долучитись до захопливого творчого процесу соломплетіння та пізнати багато нового і цікавого про одне з найдревніших народних ремесел.

 



Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024