У районі почав працювати сервіс з проставлення апостилю

25 Лютого 2018, 16:23
2921 Джерело: www.volodymyrmedia.com.ua

Електронний сервіс з проставлення апостилю діє у Турійському районному відділі ДРАЦСу Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

Про це повідомила виданню Район.Турійськ начальниця Турійського райнного відділу ДРАЦС Галина Сурабко.

«Апостиль – це штамп, який ставлять із зворотнього боку офіційного документа або на окремому аркуші, що скріплюється з документом, тим самим підтверджуючи справжність підпису, печатки або штампу цього документа. Після проставлення апостиля, документ набирає законної сили на території іншої держави. Легалізація виконує таку ж функцію, як і апостиль, але тільки в тих країнах, які не приєдналися до Гаазької конвенції», – розповідає Галина Сурабко.

Апостиль проставляють:

  • на документах, які виходять від органів судової влади України;
  • на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції;
  • на адміністративних документах;
  • на документах про освіту та вчені звання;
  • на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами;

Проставлення апостиля на офіційних документах здійснюється лише на тих паперах, які були видані в Україні.

Апостиль є кінцевим засвідчувальним штампом на офіційних документах, після якого неприпустиме ніяке додаткове засвідчення. Проставлення апостиля здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України.

Працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану сам в електронному сервісі заповнить для Вас заяву, відсканує усі необхідні документи та відправить їх для розгляду до бек-офісу Міністерства юстиції України. Про надходження апостиля або відмови Міністерством юстиції України у його проставленні за результатами розгляду документів працівник фронт-офісу повідомить Вас в телефонному режимі.

Плата за проставлення апостиля для фізичних осіб складає три неоподатковуваних мінімуми або 51 грн, для юридичних осіб – п'ять неоподатковуваних мінімумів або 85 грн.

Від внесення плати звільняються:

  • інваліди 1-ої і 2-ої груп,
  • інваліди Великої Вітчизняної війни,
  • громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи,
  • діти-сироти у разі проставляння апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюється у строк до двох робочих днів. У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадку відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 днів. Громадян закликають не витрачати зайві кошти та не шукати будь-яких фірм-посередників для проставлення апостиля, так як ця процедура проставлення є простою, швидкою та доступною. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024