Задиби: двоє діток захворіли на кір

26 Січня 2018, 11:46
3888

На Турійщині зареєстрували спалах кору в сім`ї ромів у селі Задиби.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

У селі захворіли двоє дітей із сім’ї ромів віком 3 та 4 роки. Дошкільні заклади не відвідують, дані про щеплення відсутні. Зараз діти знаходяться на лікуванні у інфекційному відділенні Турійської центральної районної лікарні, стан середньої важкості. Віросулогічно підтверджено обидва випадки.

У вогнищі провели комплекс протиепідемічних заходів: прищепили 16 осіб, 15 із них – це діти. За усіма, хто був у контакті ведеться медичне спостереження. Про випадки захворювання повідомили відокремлені структурні підрозділи обласного лабораторного центру, школу сели Тагачин цього ж району, де навчається троє дітей із цієї сім’ї та у професійний ліцей селі Овадно Володимир Волинського району, де перебуває одна з контактних.

Медичне спостереження за контактними буде проводитись до завершення інкубаційного періоду (21 день).

Всього з початку 2018 року зареєстровано 9 випадків кору (Любомльський район – 2, Рожищенський район – 1 (дитина приїжджа з м. Одеса), Турійський район – 2, Луцький район — 1 та у м. Ковель – 3). Чотири випадки серед дорослих та 5 серед дітей. Вірусологічно підтверджено 5 випадків (56%).

Специфічного лікування проти цієї інфекції немає не лише в Україні, але і в цілому світі. 1 із 900 хворих помирає. Є лише один спосіб захиститися від цієї хвороби – вакцинуватися. Щеплення проти кору рятує життя. Отримання двох доз вакцини КПК (у 12 міс та 6 років) достатньо аби забезпечити дитині ефективний захист від кору. Для не щепленої особи після контакту з хворим вакцина може використовуватися для екстреної профілактики захворювання. У такому разі слід вакцинуватися упродовж 72 год. від моменту контакту.

Вакцина проти кору безпечна, надійна та ефективна, адже цю вакцину використовують не лише в Україні, але і в багатьох інших європейських країнах.

Переважна більшість дорослих не мають даних про отримані в дитинстві щеплення проти кору та не знають свого вакцинального статусу. Для усіх бажаючих громадян, вірусологічна лабораторія ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» має можливість провести визначення рівня антитіл в крові до вірусу кору.

Вартість такого дослідження є найнижчою в області і становить 47 грн. 27 коп. При відсутності імунітету до кору, необхідно зробити щеплення, котре рекомендується проводити в будь якому віці.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024