Як на Турійщині відзначили День захисника і захисниць України

17 Жовтня 2021, 13:23
Як на Турійщині відзначили День захисника і захисниць України 568
Як на Турійщині відзначили День захисника і захисниць України

На Турійщині відбулися заходи до Дня захисника і захисниці України.

Про це інформують на сайті Турійської селищної ради.

14 жовтня учасники бойових дій АТО/ООС відвідали могили загиблих побратимів – Івана Ващені та Володимира Поліщука, зустрілися з їхніми рідними. 

На могилах відбулася спільна молитва. На місця спочинку українських воїнів поклали квіти від спілки атовців Турійщини «Булат», Турійської селищної ради та голови Ковельської районної державної адміністрації Ольги Черен. В цей день данину пам‘яті віддали не лише землякам, які загинули в російсько-українській війні, а й в роки Другої світової. Поруч із могилою Володимира Поліщука земний спочинок у братській могилі знайшли одинадцять воїнів УПА у далекому 1943-му. В знак пам’яті учасники АТО/ООС, схилившись на коліно, хвилиною мовчання вшанували їх подвиг.

«300 років українці воюють з росіянами за свою волю та незалежність, хотілося б, щоб на нашому поколінні боротьба скінчилася, щоб більше не гинули українці за свою землю», – зауважив кіборг Сергій Янок.

На подвір’ї Турійського Свято-Троїцького храму Православної церкви України 14 жовтня було велелюдно – не лише турійчани, а й мешканці з інших громад долучилися до патріотичного дійства. Гордо підносились у блакить неба «Слава Україні!», «Героям слава!». Від учасників урочистої ходи лягли квіти до пам’ятних знаків Борцям за волю і незалежність України та Героям Небесної сотні. Митрофорний протоієрей Миколай Даньків відслужив поминальну панахиду. Спільно молилися турійчани за спокій душ тих, хто віддав своє життя за Україну. Прозвучали «Многая літа» атовцям, які 14 жовтня відзначали день народження. І на цій позитивній ноті громада автоколоною рушила на Вовчак – місце, яке стало символом незламності українського духу, патріотизму і відважної боротьби за волю.

В урочищі Вовчак дружина загиблого Василя Крищука та дружина і донька Івана Ващені звернулися до присутніх. Вони подякували за пам’ять про рідних і дорогих їхньому серцю людей. Урочисто колоною люди рушили до кургану Слави та могил вояків УПА. 

Після цього звучали патріотичні пісні у виконанні народного аматорського ансамблю народної музики «Сузір’я», вокального колективу «Кант», народного аматорського фольклорного колективу «Ягодинські свояки» та народної аматорської хорової капели «Злагода».

Учасникам АТО/ООС вручили нагороди та відзнаки різних рівнів, а також подарунки. Слово для привітань надавали голові Турійської селищної ради Олексію Безсмертному; помічнику народного депутата В'ячеслава Рубльова Василю Шудруку; депутату Волинської обласної ради Олександру Пирожику; представнику Ковельської райдержадміністрації, учаснику бойових дій Сергію Хомичу; директору Турійської районної філії Волинського обласного центру зайнятості, учаснику АТО/ООС Сергію Яровенку; атовцю Юрію Пушкарському.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024