Сезон березового соку: споживаємо з користю

04 Квітня 2021, 16:00
1327

  Від середини березня, коли починається період сокоруху, і до появи перших «сережок» на березі триває сезон заготівлі березового соку.

Як правильно споживати і зберігати цілющий напій, розповідають на сайті «Рідна UA». 

Справжній сік берези може подарувати людському організму ферменти, необхідні для підтримки імунітету. Особливо це важливо у весняний період, коли ми найбільше схильні до простудних захворювань. Крім того, навіть якщо імунітет ви підхопили збудника застуди, дубильні речовини, що містяться у великій кількості у березовому сокові, допоможуть з легкістю побороти запалення і прискорити процес одужання. Важливі для серця калій, магній, кальцій також займають почесне місце у складі соку берези.  Пити його слід до 3 склянок на день. Курс 3-4 тижні.

Особливі речовини, які міститися у березовому соку, здатні за короткий час вивести з організму токсини, що дуже важливо при отруєнні. Сюди ж можна віднести і алкогольну інтоксикацію.

Пити березовий сік рекомендується тим, хто страждає запальними захворюваннями нирок. Завдяки своєму сечогінному засобу березовий сік допомагає вивести інфекцію з організму, тим самим сприяючи швидкому одужанню. Сприятливо впливає березовий сік і на роботу ШКТ. Приміром, людям, що страждають зниженою кислотністю шлунку, березовий сік – не просто один з небагатьох дозволених продуктів, але і напій, який стимулює вироблення шлунком кислоти.

Протипоказання

Окрім користі березовий сік здатний у малому відсотку випадків, шкодити людському організму. Тим, кого лікарі називають алергіками, за умови алергії на пилок дерева берези, цей сік пити не рекомендується. Реакція організму може бути негайною. Також протипоказанням для вживання цього напою вважатиметься сечокам’яна хвороба. Викликаючи активне сечовиділення, березовий сік може викликати рух каменів, що проявиться найсильнішими хворобливими відчуттями. Велике значення має також і місце, де був зібраний напій. Дерева, що ростуть у безпосередній близькості від магістралей і завантажених автомобільних трас, даватимуть сік, “заражений” важкими металами.

Як зберігати

Свіжий березовий сік зберігається не більше двох днів. Однак ви можете продовжити цей термін, законсервувавши напій. Для цього підігрійте сік до 80 градусів, розлийте в стерилізовані банки і закупорьте. Після цього поставте банки в гарячу (80-90°) воду на 15-20 хвилин для пастеризації.

Можна також приготувати березовий квас. Нагрійте сік до 35 градусів, додайте 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 л, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Квас можна приготувати і по-іншому. До 10 літрів березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г.меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже і через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберегти на все літо.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024