Електронні трудові книжки: коли і як їх будуть запроваджувати, як  знаходити свою трудову історію

05 Березня 2021, 15:00
865

 Президент підписав закон, який передбачає перехід на електронний формат трудових книжок. Напередодні документ ухвалила Верховна Рада.

 Електронні трудові запроваджуватимуть для тих, хто ще не досяг пенсійного віку та працює офіційно.  Про це  повідомляє «5-тий».

У Пенсійному фонді запевняють: із запровадженням електронної трудової книжки проблем із відновленням інформації більше не буде.

  «Починаючи з цього моменту, у нас оригіналом будуть електронні дані з реєстру», – запевнив заступник голови правління Пенсійного фонду України з питань цифрового розвитку Олександр Малецький.

З 2004 року все, що записують у ваших трудових книжках, одразу вносять в електронний реєстр. Саме ним користується Пенсійний фонд. Старіші записи до 2004-го треба відсканувати і внести до реєстру як копії.

«На прикладі страхувальника, тобто роботодавця, на якого людина працює, – він буде за всіх своїх працівників робити сканкопії, завіряти власним електронним підписом і подавати їх до нас. А внесення інформації до реєстру, власне оцифровування буде здійснюватися Пенсійним фондом», – зазначив Малецький.

Ви можете завантажити копії своєї трудової й самостійно. Заходите на сторінку Пенсійного фонду. Шукаєте «Портал електронних послуг» й обираєте вгорі сторінки кнопку «Вхід». Далі можете зайти за допомогою електронного цифрового підпису або простіше – через банківські дані. Обираєте свій банк. І далі заходите у свій обліковий запис. І ось – бачите всю свою трудову історію – стаж, місця роботи і навіть зарплату. Фактично такий вигляд і має електронна трудова.

Після того, як працівникові "завели" електронну трудову книжку – внесли дані в реєстр, паперову роботодавець має віддати на збереження її власникові. Проте за законом ви можете вимагати у роботодавця й далі вести таку версію. Юристи попереджають: електронний реєстр – недосконалий, його робота нестабільна, а у записах часто можна зустріти помилки.

«У будь-якому випадку не варто нічого викидати. Може щось статися з реєстром. Є ця вимога – законом передбачена – вимагати від роботодавця вести й паперову трудову книжку. Ну, я би цим, особисто скористалася. Тому що це є документ, цей запис у мене є», – пояснила юристка Зореслава Кудиба.

Перехід на електронний формат триватиме 5 років. За цей час записи з паперових трудових 13 мільйонів працівників треба перенести до реєстру.

Детальніше читайте тут: https://www.5.ua/suspilstvo/elektronni-trudovi-knyzhky-v-ukraini-iak-zaprovadzhuvatymut-ta-skilky-tryvatyme-perekhid-238554.html

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024