Скільки солі можна з'сти за день: цікаві факти, про які мають знати турійчани

14 Грудня 2020, 15:00
3754

 Сіль поліпшує смак їжі, робить її смачнішою.  Вона складається з хімічних елементів хлору та натрію. Для нашого організму шкідливо як надмірне споживання солі, так і її нестача.

Про те, скільки солі рекомендовано споживати за добу пишуть на сайті медцентру «ДокторПро».

Чи правда, що морська сіль корисніша, ніж кухонна 

 Деякі люди віддають перевагу морській солі, а інші — звичайній (кухонній). Але обидві представляють собою хлорид натрію. Як правило, морська сіль дорожча за звичайну. Через це багато хто робить висновок про те, що вона є кориснішою. Насправді, це не зовсім так. Висока ціна пояснюється лише складністю видобування морської солі.

Морську сіль випаровують з морської води, а кам'яну добувають у соляних родовищах, що виникли на місці стародавніх морів. Морська сіль може мати різноманітні відтінки смаку через домішки калію, кальцію, магнію, йоду тощо. Однак цих елементів не так багато у відсотковому відношенні до загальної маси морської солі. Тож говорити про більшу користь такої солі для нашого здоров'я не варто. Тим паче, що, наприклад, йод при видобуванні морської солі випарюється водою, а те, що від нього залишається поступово зникає при проходженні сушки (один з технологічних процесів видобування морської солі). Тому твердження, що морська сіль містить більше йоду, ніж звичайна, не відповідає дійсності.

 Чому нам так подобається солона їжа 
Нам подобається солона їжа, тому що вона містить натрій, який дуже важливий для роботи нашого організму, але надлишок солі — шкодить здоров'ю. Натрій міститься у всіх видах солі, які розрізняють залежно від місця видобутку (чорна гавайська, рожева гімалайська).

У харчовій солі приблизно 40% натрію та 60% хлору. В організмі людини в середньому міститься близько 100 грамів натрію, який бере участь у нормалізації водно-сольового балансу, а також артеріального тиску. Ці процеси супроводжує хлор. Концентрація цих елементів контролюється організмом самостійно: втрати з потом або сечею повинні бути поповнені зовні. Не дарма в нас є смакові рецептори, які дають змогу розрізняти солону та солодку їжу.

Що таке сіль зі зниженим вмістом натрію
Це сіль, в якій хлорид натрію частково замінений хлоридом калію. Чи правильно це? Справа у тому, що у деяких розвинених країнах таку сіль використовують ті, хто переймається питаннями здорового харчування. Також цей варіант підходить тим, у кого є певні проблеми зі здоров'ям, наприклад, високий тиск. Але варто пам'ятати, що людям із захворюваннями серця, судин, нирок або печінки такий інгредієнт як хлорид калію може бути небезпечним для здоров’я. Перш ніж купувати таку сіль, проконсультуйтесь із лікарем.

У той же час сіль зі зниженим вмістом натрію для здорової людини також може стати небезпечною, якщо нею зловживати. Кожен вид солі по-різному може діяти на організм людини, що залежить від стану її здоров’я, способу життя. Тому треба знати міру у споживанні певного виду солі.

Чи можна не їсти сіль 
Навряд чи вийде зовсім не їсти сіль, оскільки вона міститься в овочах та фруктах (помідорах, манго, моркві), але особливо багато її у перероблених продуктах. Наприклад, у харчовій промисловості використовують різні солі (глутамат натрію, нітрит натрію тощо). Нітрит натрію додають при виробництві м'ясних продуктів (шинки, ковбаси, бекону). Ця сіль захищає продукти від ботулізму (сполука пригнічує бактерію Clostridium botulinum).

Тож основну кількість солі людина отримує з їжі, яка додатково солиться під час виробництва або приготування. Велика кількість солі міститься у соусах, снеках, сирній та консервованій продукції, а також в сухих сніданках. Через це дуже важливо контролювати споживання солі крізь призму свого щоденного раціону. 

Нестача натрію в організмі, яку називають гіпонатріємією, може призводити до появи серйозних захворювань. Як правило такий стан пов`язаний із цирозом печінки або сердечною недостатністю. У здорових людей невелике споживання натрію, як правило, не викликає гіпонатріємію.

Відмова від солі загрожує повноцінному функціонуванню нервової системи. Відтак, це негативно позначається на настрої. Людина стикається з проблемою дезорієнтації, можуть виникати судоми. А ще через брак солі страждають м’язи, що погрожує появою набряків, спазмів та м'язової слабкості.

До речі, нестача натрію часто може спостерігатись у спортсменів через споживання під час марафонів великої кількості води, яка вимиває сіль. Це говорить про те, що вживання солі необхідно контролювати, щоб знаходити баланс її оптимальної кількості.

Яка доза солі є оптимальною 
В Європі споживання солі становить приблизно 8-11 грамів за добу. Принаймні про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я. І це великі цифри, адже рекомендований рівень вживання солі не має перевищувати 5 грамів. Щоб вирішити цю проблему, європейські країни попереджають людей про вміст солі у тих чи інших продуктах харчування відповідним маркуванням на упаковці. 

Одночасно кожна європейська країна завдяки державній політиці намагається змусити виробників продуктів харчування використовувати меншу кількість солі при їх виготовленні. Наприклад, у Нідерландах за кілька років вміст солі в хлібі зменшився з показника 2,5% до 1,8%.

За даними дослідження Україна входить у 20 країн з високим рівнем смертності через неправильне харчування, зокрема через надмірне споживання солі. За даними дослідження рівень смертності в Україні від серцево-судинних захворювань через неправильне харчування з 2016 року склав 38,2% від усіх смертей.

Чи можна отримувати задоволення від вживання не солоної їжі 
Людина до всього звикає, зокеиа й до несолоної їжі. Насправді, це справа звички. Якщо ви поступово будете зменшувати кількість солі у своєму меню, через кілька тижнів навіть не відчуєте потреби у солоній їжі. Крім того, ті, хто переймаються «солоною» проблемою, говорять про те, що із меншою кількістю солі краще відчувається смак багатьох продуктів чи страв.

Покращити смак їжі допомагають спеції, суміші пряних трав, часник та цибуля, а також оливкова олія, лимонний сік. За допомогою таких експериментів вживання солі може бути оптимальним, що не призведе до появи негативних емоцій під час сніданку, обіду або вечері. Контролювати кількість солі в раціоні допоможе гастроентеролог, дієтологічні бази даних або спеціальні додатки.

Чи корисна йодована сіль 
Так, звісно. Збагачення солі йодом дозволяє людині отримати дуже важливий мікроелемент разом з підсоленою їжею. Наразі саме сіль є доступним та недорогим продуктом, який ми використовуємо щодня.

Всесвітня організація здоров’я рекомендує йодувати сіль, що вже зробили багато країн. В Україні йодовану сіль без проблем можна знайти на полицях супермаркетів та продуктових магазинів. Якщо слідувати рекомендації ВОЗ та вживати 5 грамів йодованої солі, людина отримує близько 100-200 мікрограмів йоду щодня. Це фізіологічна норма. Але навіть якщо людина і без солі вживає йод, вживання ще і йодованої солі не становить загрози здоров’ю.

Чи корисно приймати ванну з додаванням солі 
Суміші для ванн можуть бути різними за складом. Туди може входити як звичайна сіль, так і сульфат магнію. Деякі лікарі рекомендують використовувати морську сіль для лікування деяких дерматологічних захворювань. За даними Американської академії дерматології, при вульгарному іхтіозі деякі пацієнти відчули полегшення, коли приймали ванну з морською сіллю. Але цей метод не спрацював для хворих з діагнозом псоріаз.

При атопічному дерматиті рекомендовано приймати ванну з невеликою кількістю відбілювача (гіпохлориту натрію). Для пом'якшення води під час цієї процедури інколи додають сіль, яка знижує ризик подразнення шкіри. Також є твердження, що сульфат магнію, можливо, допомагає при болях у м'язах. Однак їх не можна назвати надійними.

Догляд за шкірою для здорової людини не включає обов'язковий прийом ванн із сіллю. Відтак, у цьому немає необхідності. Якщо вирішили приймати соляні ванни, краще проконсультуватись із лікарем. Зокрема, щодо температури води та концентрації солі, а також показань щодо прийому ванн взагалі з огляду на стан здоров'

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024