Луків: селище з перспективами

19 Липня 2019, 16:53
Луків: селище з перспективами 3547
Луків: селище з перспективами

Про медичну реформу, яка не працює,  перспективу розвитку селища і ОТГ та необхідні кроки, які має втілити народний депутат, говорили мешканці селища Луків під час зустрічі із кандидатом в нардепи від партії «Слуга народу» В'ячеславом Рубльовим.

Медична реформа не розрахована на українські реалії, кажуть медики Лукова, і її треба змінювати.

«Дивіться: людина має приїхати до нас в амбулаторію, сказати що їй болить, ми її направляємо в Ковель, де лікарня округу. Вона там бере направлення, здає там аналізи, їй визначають діагноз і вона їде до нас», - каже завідуюча Луківською амбулаторією Вікторія Яценюк..

Розповідають: раніше в Луківській лікарні працювали 52 людини. Був стаціонар, були вузькі спеціалісти – окуліст, невропатолог.  

«Але це все позакривали за 10 років», - бідкаються лікарі.

Ведуть в свою амбулаторію та показують: у них немає лабораторії. А на території стоять дві машини, якими мають їздити на виклики. Одна із них тричі була в ДТП.

«Цю машину склеїли і передали нам. Вона не обладнана, всередині все гниле. В тому старому уазику  дірки. Коли їдемо, то всередину дощ заливає», - розповідають медики.

Але місцеві пам’ятають про те, яким колись був Луків. Тут працювали підприємства, як от маслозавод та комбінат, де випалювали вапно із крейду з місцевих кар’єрів. На місці одного із кар’єрів тепер сміттєзвалище.

«Під кар’єри тут заплановано 59 гектарів землі і поклади тут можна видобувати 200 років, - розповідають місцеві. – Один із них окультурений під ставок, на березі є невелика відпочинкова зона».

Комбінат, де випалювали крейду, працював в три зміни. І його закрили нібито тому, що  не було газу – глину сушили з використанням вугілля, тож вона була сіра. За кілька років потужне виробництво продали з молотка та розграбували, а 200 людей викинули на вулицю.

«Луківський крейдяний комбінат унікальний в Україні, адже крейда   в Лукові чудова, бо має дуже високий вміст кальцію. Але потрібні значні кошти на реконструкцію підприємства, зокрема на підведення до нього природного газу, щоб сушити продукцію в газових печах та на закупівлю нової технологічної лінії, яка б дозволила виробляти добре просушену і змолоту крейду. А це значно збільшить попит на продукцію  крейдяного комбінату. Аби запустити це в дію, потрібні інвестиції. Саме тому  ми маємо змінити владу в Україні, щоб встановити прозорі правила гри – щоб до нас ішли інвестори, потрібна відсутність корупції та схем», - каже кандидат в нардепи Вячеслав Рубльов.

Що ж до медичної реформи, то політик зазначає: зміни в медицині пройшли точку неповернення. Головне зараз – правильно скерувати реформу. На його переконання, працівники амбулаторій і ФАПів мають бути забезпечені необхідним обладнанням та медикаментами, аби мати змогу надати необхідну допомогу пацієнту до приїзду швидкої. Тому підтримка медиків та повноцінне функціонування медицини загалом, зазначає В'ячеслав Рубльов, один із найважливіших пунктів його передвиборчої програми.

Анна Волощук



 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024