Допомагають самотнім та людям з інвалідністю: на Турійщині 64 соціальні робітниці мають майже 400 підопічних

05 Листопада 2020, 15:00
3527

У непростих умовах епідемії коронавірусу працівники соціальних служб Турійщини знаходяться на своєрідній передовій. Попри всю підступність невидимого ворога, вони йдуть до літніх людей та інвалідів, які не можуть обійтися без їхньої допомоги.

«Комусь з одиноких старших людей потрібно принести продукти, комусь – води чи дров, розтопити грубку, попрати», – розповідали про особливості непростої роботи заступниця директора територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району Наталія Дудик та завідувачка відділення соціальної допомоги вдома Валентина Туровська.

«Є й таке, що за медикаментами чи якимись продуктами соціальному робітнику потрібно поїхати до Турійська чи Ковеля. А ще вони часто супроводжують своїх підопічних до медичних закладів. До когось необхідно навідуватись два рази в тиждень, до когось – три рази, а до когось – й п'ять разів. Розробляються графіки і їх потрібно дотримуватись, попри погоду та й на свій власний стан здоров’я», – продовжувала Валентина Василівна.

Залежно від групи  їх рухової активності соціальна робітниця обслуговує від 6 до 12 громадян пільгових категорій. По селах, як не прикро, не всі працюють на ставку. Є соціальні робітники, які мають 0,75 або 0,5 відсотків ставки.

Розраховуючи навантаження соціальних  робітників, часто беруть до уваги відстань між місцями проживання людей, яких обслуговують. Є таке, що їм доводиться навідувати мешканців сусідніх сіл, наприклад, Радовичів й Туличева, Новосілок та Комарова, Окунина.

Особливо велике розгалуження в Миляновичівській сільській раді, там робітники терцентру протягом робочого дня відвідують по два-три села: Кличковичі й Туровичі або Тупали, Залісці й Перевісся.

«Часто наші працівники долучаються до проведення місячників  милосердя. Під час пасхальних свят вони розносять продукти й навіть освячують кошички для своїх підопічних у храмах», – розповідала Наталія Дудик.

Восени на благодійній основі терцентр збирає овочі для потреб луківського відділення стаціонарного догляду, зокрема, картоплю, моркву, столовий буряк, капусту – хто, що дає… Працівниці самі консервують багато овочів для людей, яких обслуговують, квасять огірки, капусту.

Валентина Туровська наголошує, що соціальні робітниці Турійщини тримаються гідно в умовах пандемії, не відмовлялись обслуговувати навіть хворих, у яких підтвердили діагноз коронавірусу. Правда, дотримуючись при цьому всіх протиепідемічних заходів.

На початку року, коли вводились карантинні обмеження, терцентрівці розносили одиноким людям продуктові пакунки від АТБ та «Nestle». З Луцька до Турійська довозили їх власним транспортом. Всього по Турійську та району тоді рознесли понад дві тисячі продуктових наборів.

Тепер вони розносять цукор ветеранам Турійщини, учасникам бойових дій та АТО. Цей солодкий продукт мають шляхом того, що виростили буряк власними силами.

Нині на обслуговуванні у терцентрівському відділенні соціальної допомоги вдома є 386 громадян, ними опікуються 64 соціальні робітниці.

Діє в терцентрі ще три відділення: стаціонарного догляду для постійного проживання (в Лукові), організації надання адресної натуральної та грошової допомоги (тут, окрім всього іншого, забезпечують  громадян, які цього потребують, засобами реабілітації:  візками, милицями, роляторами) та відділення соціально-психологічної допомоги. Остання має у своєму розпорядженні  тренажери й соляну кімнату.

Новий вид послуг Турійського терцентру – соціальне таксі. Спецавтомобіль служить мешканцям Турійщини вже рік. Він став незамінним для людей з порушенням функцій опорно-рухового апарату, часто ним довозять діток в інклюзивно-ресурсний центр. Коли потрібно, доправляють людей з обмеженими можливостями в санаторії чи в державні установи для оформлення документів.

Працівники терцентру зауважили, що у зв’язку з карантинними обмеженнями довелось призупинити проведення для людей старшого віку та інвалідів традиційних святкових заходів. Але їх всі чекають з особливим нетерпінням, бо спілкування у товаристві, перегляд концертів та фільмів на великому екрані для пенсіонерів – наче ковток свіжого повітря.

У теплій святковій атмосфері працівники терцентру зустріли своє недавнє професійне свято. Щирі слова вітань адресували їм того дня голова Турійської районної ради Сергій Власюк, заступник голови Турійської райдержадміністрації  Леонід Марчанчин, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний та директор терцентру Віктор Мазурак.

Вони нагородили кращих соціальних працівників територіального центру, які відповідають за різні ділянки роботи. Так, Почесну грамоту Турійської райдержадміністрації отримала Ольга Горбатюк, грамоту голови райради – Ольга Князь. Турійська селищна рада відзначила Павла Муравського, Олену Шульгу та Наталію Ревейчук.



Віктор Мазурак вручив нагороди Наталії Мусієнко, Тетяні Воржевій, Жанні Ковальчук, Тетяні Журавель, Антоніні Солтис, Іванні Симонович, Зої Мазорчук, Наталії Косей, Людмилі Бондарук, Раїсі Кушнір, Катерині Шостак, Аллі Клімук, Тетяні Кочерещук, Зоряні Шевчук та Галині Жумерук.
Нагрудним знаком федерації профспілок України «Профспілкова звитяга» була нагороджена голова профспілки терцентру Валентина Туровська.

Світлана  НЕВЕЛИЧ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024