Запалюючи ідеями інших: як місцевий житель розвиває зелений туризм на Турійщині

19 Серпня 2019, 12:14
Володимир Кудриль 4751
Володимир Кудриль

Володимир Кудриль з Турійщини пише проєкти, виграє гранти і розвиває село Дольськ, щоб місцеві жителі відчували зміни, а гості хотіли приїздити знову і знову.

Про це пише Волинський обласний центр зайнятості.

Володимир Кудриль вирішив проміняти міську метушню на затишне батьківське село Дольськ Турійського району вже багато років тому. З ним місцевість ожила.

Офіційно безробітний, який перебуває на обліку Турійської районної філії Волинського обласного центру зайнятості, руйнує всі стереотипи про тих, хто в пошуку роботи. Цей чоловік ні хвилини не сидить на місці. Працюючи на громадських роботах із впорядкування території, прилеглої до озера Дольське, пан Володимир вкладає в цю працю душу. Завдяки участі у громадських роботах його та інших мешканців села, вдалося реалізувати проєкти «Білий міст», «Облаштування рекреаційної території біля озера с. Дольськ», «Розвиток сільського туризму у с. Дольськ».

Його мета – розвиток та популяризація зеленого туризму на Турійщині. Аби оживити рідне село, Володимир Кудриль заснував громадську організацію «Дольські ініціативи», тож разом із однодумцями запалив ідеєю 480 односельчан. Завдяки його активності та наполегливості, у Дольську два роки поспіль організовували етнофестиваль «Єдина країна».

Читайте також: Дольськ може стати центром зеленого туризму на Турійщині

«Ми проводимо різні заходи, з організацією яких допомагає Турійська районна філія обласного центру зайнятості. Нещодавно був конкурс мальованки, то нам надали ватмани, олівці. Минулорічний фестиваль у Дольську навіть перевершив День села в Турійську. Адже на свято завітали й іноземні гості – були чехи, поляки, білоруси. Дійство організували на березі озера, приємно приймати стільки гостей», – розповідає Володимир Кудриль.

Мрія Володимира Кудриля – масштабний розвиток зеленого туризму на Турійщині, адже він залюблений у кожен куточок краю. Тож, аби досягти мети, бере участь у різноманітних конкурсах, пише проєкти, захищає власні ініціативи та ідеї однодумців. Туризм пан Володимир розвиває професійно, адже перед тим, як братися за цю справу, закінчив навчання за сприяння Міжнародної організації міграції та отримав відповідний сертифікат! Поки ж усі сили й душу віддає облаштуванню садиби «У Кудриля», де радо зустрічає кожного, хто обрав саме це місце для відпочинку.

Турійчанин Володимир планує сертифікувати свою садибу і «посадити» біля неї особливі соняшники.

«У Луцьку є екскурсійно-методичний центр. Там проводять сертифікацію екскурсійних садиб. У нас так само, як у всіх, є певні вимоги. Як у готелях і ресторанах – зірки, так у нас – соняшники. Якщо, до прикладу, один соняшник – то це практично кімната у приватному будинку. Два соняшники – це вже, скажімо, окрема кімната. Три соняшники – це кімната плюс сервіс: щоденна зміна білизни, рушників тощо. Найбільше визнання – п’ять соняшників», – із запалом в очах ділиться чоловік.

Завдяки виграному гранту від Міжнародної організації з міграції Володимир Кудриль купив і встановив у садибі твердопаливний котел для її обігріву. На подвір’ї облаштував затишну альтанку та піч, в якій можна готувати різні страви. Вирощує городину, якою щиро частує гостей.

Завжди готова приймати відвідувачів садиби лазня, яку, до слова, збудував і облаштував сам пан Володимир. У садибі все має душу, бо зроблене вмілими руками господаря. Знайдені в полі камінці, відшліфовані і оброблені, тепер – ексклюзивна піч ручної роботи; чагун – світильники, залізні колеса теж скоро будуть випромінювати світло:

«Тут усе екологічне, – каже чоловік. – Кожен камінчик печі власноруч зібраний, відшліфований і викладений на стіні. У холодні пори року з радістю розігріваю для гостей лазню. Влітку залюбки пригощаю гостей городиною, можу почастувати смачними стравами та наливками, зробленими виключно з натуральних компонентів», – наголосив Володимир Кудриль.

Герой рубрики прагне, аби його садиба була комфортною для усіх, хто хоче тут відпочити. Тому планує облаштувати всі під’їзди пандусами, зробити спеціальні доріжки, аби на території було комфортно людям з інвалідністю. Поки ж свою мрію втілив на пляжі озера Дольське. Під’їзд до водойми активіст облаштував спеціальним пандусом, щоб охочі могли якомога ближче бути до води, відпочивати і насолоджуватися єднанням із природою Турійщини.

Володимир Кудриль ніколи не сидить на місці і не чекає, поки все станеться саме собою.

«Чого сидіти і чекати? Потрібно рухатися, і щось створювати самостійно. Адже, коли починаєш діяти – запалюєш ідеєю інших!» – переконаний активіст.

Бажаємо швидкої та успішної реалізації всіх задумів Володимира Кудриля! Процвітання Дольську та розвитку – громаді!

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39