«Ми завжди готові прийти на допомогу», – головний поліцейський району Анатолій Дружук

10 Лютого 2018, 18:13
Анатолій Дружук 4731
Анатолій Дружук

Майор поліції Анатолій Дружук очолив Турійське відділення поліції у серпні 2017 року. 

Можна сказати, що він готувався стати на охорону справедливості ще зі школи. У підлітковому віці Анатолій очолив команду КВК, яка в своїй програмі порушувала питання дотримання правил дорожнього руху. В результаті, хлопець та його друзі перемогли представників інших шкільних закладів. Після виграшів лідерові і його команді натякнули, мовляв, дайте лаври перемог отримати ще й іншим. Напевно, що членами журі були офіцери ДАІ, бо Анатолій дав слово честі стати офіцером міліції і пройти свою службу у лавах дорожньої інспекції, аби... увійти в журі й ніколи не засуджувати навмисне переможців-дітей, – пише Турійська районна газета «Народне слово».

І ще один важливий факт – він не позбувся своєї юнацької мрії і, всупереч всім порадам правоохоронців, які давали юнакові рекомендації. Мовляв, нащо тобі далекий Донецький юридичний інститут, є ж досить престижні навчальні заклади і у Львові, в інших ближчих містах. Він обрав саме цей, бо тут готували фахівців дорожньої інспекції. У 2006 році з відзнакою закінчив цей навчальний заклад. У професійній біографії потрібно сконцентрувати увагу на одному серед багатьох призначень – у 2007 році його призначають слідчим УМВС у Волинській області з автопригод зі смертельними випадками. Він курував кілька районів нашої області.

Слід сказати, при спілкуванні в Анатолія відчувається характер лідера, його жести і думки говорять, чого він хоче і бажає, отож закономірно, що на даний час очолює команду відділку Турійських правоохоронців. Напередодні його дня народження наш журналіст зустрівся з ним, аби взяти інтерв’ю.

– Анатолію, виконувачем обов’язків і вже начальником Турійського відділення поліції ви пропрацювали певний час. У вас є можливість проаналізувати роботу вашої служби, поділитися певними успіхами і, звичайно, недоліками.

– Так, у мене сьогодні є можливість підвести підсумки роботи нашої служби за минулий рік. Скажу наперед, вони мають позитивну тенденцію. А для підтвердження моїх слів будемо користуватися сухою статистикою цифр. Отож, як виглядає наше відділення поліції на рівні області: з розкриття кримінальних правопорушень – третє місце, з розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів – п’яте, а з розкриття крадіжок ми є лідерами в області. Але тут потрібно відзначити два досить вагомі статистичні показники для нашої роботи, бо за цими цифрами захований вагомий позитив у нашій роботі: у 2016 році було порушено 231 кримінальне провадження, а в 2017 – тільки 165. Розумієте різницю? Ми спрацювали у плані профілактики правопорушень досить ефективно. При цьому до нас значно збільшилося звернень громадян. Так, до чергової частини відділення в 2017 році надійшло 2659 заяв та повідомлень (в 2016 році – 2311), а це показник довіри громадян до нашої служби і до колективу турійської поліції. Сьогодні ми оперативно реагуємо на всі звернення громадян, можливо, не так своєчасно, як би хотілося їм і нам, тут також об’єктивна причина – одна група реагування патрульної поліції працює на цілий район.

Звичайно, є і негативи. Коли я, як керівник відділення поліції, загалом задоволений роботою сектору кримінальної поліції, слідчого відділення, служби реагування патрульної поліції, то мене на даний час не задовольняє робота дільничних офіцерів поліції. В останніх є багато факторів, які впливають на недоліки роботи, один з об’єктивних – це масштаби доїзду до населених пунктів, які вони обслуговують. На даний час ми напрацьовуємо схеми їх роботи таким чином, щоб вони були максимально на території свого обслуговування.

– У вашому аналізові роботи відділення відслідковується досить важливий факт – населення повернуло довіру до вас. Скажу чому повернуло. Ваша служба була репресивною системою, яка за вказівкою місцевої влади чи зверху виконувала каральні функції, яка з примхи чиновника місцевої влади могла налякати, покарати далеко не бешкетника, а, просто громадянина, який відстоює свої права і свободи… Довіра – це результат реформ вашої служби?

– Повірте, сьогодні ми не є каральною структурою і тотального стеження за людьми. Це все в далекому минулому. Сьогодні поліцейський – насамперед помічник громадянам, який піклується про їхню безпеку, ризикуючи своїм життям. Так, реформа принесла багато позитивних результатів, і ще принесе, бо вона вносить зміни не тільки в систему поліції, а й у свідомість кожного працівника цієї структури. Громадянам слід зрозуміти, що поліція нині – це відповідна служба, сервіс для послуг самих громадян. Ось, наприклад, ми виявляємо, що людина поводиться неадекватно (психічна хвороба, алкогольне чи наркотичне сп’яніння, втрата розуміння простору і місце знаходження). Наше завдання доправити її додому або в лікувальний заклад. Ось таке своєрідне завдання опікунства над вищеназваною категорією громадян.

Що стосується правопорушень – будемо шукати злочинців, і міру покарання їм визначатиме суд. Ми ніколи не будемо виконувати замовлення чи політичного, чи релігійного характерів, чи примх місцевих чиновників. Тому я можу з впевненістю сказати: ті громадяни, які відстоюють свої права і свободи, не порушуючи законодавства, нехай не переживають і надіються на нашу допомогу, а ті, які діють проти закону – будуть покарані.

– Створення об’єднаних громад спонукає для досконалішої структури органів правопорядку. Як ви дивитеся на створення муніципальної поліції?

– Я вже попередньо проводив робочі зустрічі з обраними головами об’єднаних громад (Турійським і Луківським), аби розробити спільну стратегію щодо правоохоронної безпеки громад. Ми готові практично допомагати працівникам муніципальної поліції, передавати свій досвід, а їм це буде потрібно, особливо в юридичному плані. 

Наше відділення розробило кілька проектів програм щодо захисту правопорядку громади Турійщини і передало на розгляд депутатів районної ради. Вони також запропоновані і очільникам об’єднаних громад.

Коротко скажу так. Основним завданням відділення поліції на 2018 рік є побудова роботи діяльності нашої служби за принцом зарубіжного зразка «Community Policing». Це коли поліція, місцеве самоврядування і громада тісно між собою взаємодіють і в подальшому несуть спільну відповідальність за стан публічної безпеки громадян. Ось тут наша сила і перемога. Скажу до прикладу, що завдяки своєчасним дзвінкам від керівників громад і громадян, ми затримали кілька груп ромської національності, які викрадали в людей тисячі гривень. Вони отримають відповідне покарання. Але справа навіть не в тому, кожен громадянин, який звернув увагу на щось незвичне, навіть на чужий автомобіль, нехай телефонує до нас, а ми з’ясуємо – чому і навіщо вони приїхали в цей населений пункт.

– На мою думку, інколи громада є досить егоїстичною. У даному випадку вимагатиме від вас громадської безпеки, а для забезпечення її не дасть, як кажуть у народі, і ломаного гроша.

– Секрет взаємодії громади і поліцейських в тому, що громадяни повинні зрозуміти: хочемо всі спільно забезпечити безпеку – допомагайте нам не тільки інформаційно, але й фінансово.

Так, я, мої підопічні, весь колектив, який я очолюю, хочемо, щоб всі жителі чи гості Турійщини почували себе безпечно та комфортно, але від нас будуть і відповідні прохання – надайте нам певні фінансові можливості.

Сьогодні в планах – удосконалити систему відеонагляду в межах цілого району. В подробиці не буду вдаватися, але скажу одне – відеокамери, які розміщені у Турійську, дали можливість розкрити певні злочини. Важливо, чи погодяться на нашу пропозицію громади і депутати місцевого і районного рівнів, аби забезпечити фінансово наш план.

– Вернемося до вашої юності. Тоді ви були капітаном команди КВК, яка зібрала всі лаври переможця в Україні. Нині, образно кажучи, ви також капітан команди, без якої, даруйте, корабель не попливе. Тож, що хочете їй сказати?

– Я їй щиро дякую за роботу і довіряю. Мені команда турійських поліцейських імпонує…
Наостанок хочу сказати, що відділення поліції завжди відкрите для всіх громадян і ми готові прийти на допомогу. Надаю контактні телефонні номери чергової частини: (050)4845283 або «102».


Інтерв’ю брав Микола СТЕЦЬ

Коментарі
16 Лютого 2018, 00:55
Ага, вас дождешся коли треба!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024