Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
Дожва: корови Тамари Андрейчуук дають по 300 літр молока у день
Дожва: корови Тамари Андрейчуук дають по 300 літр молока у день

Дожва: корови Тамари Андрейчуук дають по 300 літр молока у день

12:14 18.01.2018
528

Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко під час робочої поїздки в Турійський район відвідав господарство власниці особистого селянського господарства (ОСГ) Тамари Андрейчук, що господарює в селі Дожва.

У 2009 році в господарстві Тамари Пилипівни утримувалась 1 корова. В 2011 році нараховувалось вже п’ять корів і з державного бюджету вона отримала часткове відшкодування за придбання установки індивідуального доїння, якою вона користується і до нині. В 2013 році по Програмі «Власний дім» отримала кредит і придбала шосту корову, що спонукало її до поступового нарощування поголів’я корів. Наразі в її господарстві нараховується 23 корови. Допомагають господарювати дочки та зяті. В господарстві є корови «рекордистки», які дають більше 30 літрів молока на добу.


Послуги з штучного осіменіння корів надає технік з товариства «Слава» Турійського району. Господиня задоволена результатом, адже телята отримані в результаті штучного осіменіння корів мають високий генетичний потенціал, що є запорукою гарних результатів по надою молока та здоров’я тварин.

Господарство має в обробітку 4 га землі, де вирощуються зернові та кормові культури. Із збільшенням кількості корів постало питання їх утримання. Тамара Пилипівна побудувала додатково добротний корівник на 15 корів. В приміщенні створені хороші умови для їх утримання, облаштовано вакуумною установкою, молоко видоюється у відра, після чого відразу потрапляє у холодильне обладнання. Наразі щоденно реалізується 300 літрів молока.



Шість років поспіль господиня реалізовує молоко на ПрАТ «Дубномолоко». Молокозавод надав господині у безоплатне користування холодильне обладнання DeLaval місткістю 800 літрів, що дозволяє одразу після доїння охолоджувати та зберігати молоко при температурі від 4-6Со. Молоко реалізується на молокопереробне підприємство вищим ґатунком.

В планах фермерки розширення тваринницького приміщення, адже вже незабаром стадо має поповнитись 20 телятами.


На завершення підсумовуючи Юрій Горбенко сказав, що саме таким ініціативним господарям необхідно допомагати розвиватися, що і передбачається фінансовою підтримкою з державного та обласного бюджетів у 2018 році.

Даний досвід є підтвердженням того, що і в ОСГ можливе виробництво молока вищого та першого ґатунків.

Коментарі
21 серпня
Сьогодні
Вчора
19.08.2018
18.08.2018
17.08.2018
16.08.2018
15.08.2018
14.08.2018
13.08.2018
12.08.2018
11.08.2018
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин