Турійські рятувальники закликають дотримуватись правил пожежної безпеки під час жнив

07 Серпня 2018, 09:59
Пожежа під час жнив 1561
Пожежа під час жнив

Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, а також людська недбалість та безвідповідальність.

Про це зазначає Турійський РС УДСНС України у Волинській області. 

Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем поблизу хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат.

Турійські рятувальники звертаються із проханням виконувати основні правила пожежної безпеки:

  • З  початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.
  • Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степовій смузі, автомобільним шляхам і залізницям повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.
  • Перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.
  • До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені  первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).

Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень. Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму. Усі працівники, службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, повинні пройти інструктаж під розписку. Осіб, які не пройшли його, до цих робіт не допускають.

 

Правила безпеки під час жнив
Правила безпеки під час жнив

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39