До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха

03 Червня 2018, 12:25
До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха 2596
До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха

На території Турійського району зафіксовано масову загибель бджіл. У зв’язку з цим було відкрито кримінальне провадження, а голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко доручив створити робочу групу з координації та контролю за резонансною ситуацією.

25 травня було проведено засідання цієї групи, на якому проаналізовано результати обстежень пасік заявників і поставлені завдання завершити обстеження та провести дослідження відібраних зразків бджіл, меду стільникового, інсектицидів, бакової суміші та рослин ріпаку на наявність інфекційних та інвазійних захворювань і вміст інсектициду, а також встановлення підприємства, причетного до загибелі бджіл.

29 травня відбулося друге засідання робочої групи. За результатами комісійного обстеження 347 бджолосімей, які належать 20 власникам, фактів повної загибелі бджолосімей не встановлено. Проте, зафіксовано часткову загибель бджіл, решта бджіл живі та ослаблені.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в області, в зразках підмору та розплоду бджіл, відібраних з пасік Ковельського та Турійського районів інфекційних та інвазійних захворювань не виявлено.

Головою робочої групи комісії з обстеження загибелі бджіл дано доручення провести додаткове обстеження пасік з метою встановлення кількості загиблих бджіл. До її складу включено віце-президента «Спілки пасічників України», голову громадської організації «Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан» Володимира Дмитрука.

Під час проведення слідчих дій Головним управлінням Національної поліції у Волинській області на складі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Лесі Українки (с. Колодяжне Ковельського району) виявлено інсектицид «Престо», про який Держпродспоживслужба додатково проінформувала Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК для проведення досліджень.

За оперативною інформацією з цієї лабораторії, інсектицид виявлено в бджолах, баковій суміші та рослинах. У меді стільниковому інсектицид не виявлено.

На засіданні робочої групи з координації та контролю за ситуацією, пов’язаною з підмором бджіл, у понеділок, 4 червня 2018 року, розглядатимуться результати досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та Одеської прикордонної контрольно-токсикологічної лабораторії на вміст пестицидів та інсектицидів, додаткових обстежень пасік щодо кількості загиблих бджіл та офіційний висновок ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Власником Колодяжненського СТзОВ імені Лесі Українки є екс-голова Ковельської райдержадміністрації, колишній депутат Волинської обласної ради від Партії регіонів Іван Смітюх.

Коментарі
04 Червня 2018, 18:09
Щось не дуже з тексту зрозумілий причинно-наслідковий зв'язок. Чому не розписали детальніше, яким чином господарство Смітюха причетне до цього інциденту???
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром