Декомунізація по-турійськи: Щорса прибрали «металісти», а межу району досі охороняє серп і молот

14 Березня 2018, 11:26
2573

Верховна Рада України у квітні 2015 року ухвалила Закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку . Відповідно до Закону, символіка і пропаганда нацизму, націонал-соціалізму в Україні заборонена.

 За ці роки, що минули з часу прийняття Закону, в Україні фактично завершується процес декомунізації. Як заявив нещодавно в інтерв’ю Радіо «Свобода» директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, в Україні перейменували близько тисячі населених пунктів, хоча залишилось 9 чи 10 неочевидних комуністичних назв, тим не менше, які також підпадають під закон про декомунізацію. За його словами, в Україні демонтували майже всі пам’ятники Леніна, а це близько двох з половиною тисяч.

А як же пройшов цей процес, і чи завершився він у нас на Турійщині, краї, який став колискою Української Повстанської Армії? Коли ще у Свинаринських лісах, на  «Вовчаку» потрохи відроджується український, бандерівський дух, то  райцентр перетворюється в «болото». У рамках Закону про декомунізацію проведено перейменування  вулиць,  але чи знайдемо в цих нових назвах імена українських героїв, героїв минулих днів, чи героїв які сьогодні боронять Україну на Сході від новоявленого агресора «путінської Росії»?

Тільки факти. У процесі перейменування вулиця Комсомольська стала Світанковою, вул. Кузнєцова – Осінньою, вул. секретаря райкому Музиченка стала Виноградною, а вул. Пролетарська – Калиновою і т.д.

Ми розуміємо, що з об’єктивних  причин наш мер слабенько знає історію краю і його героїв, саме тут мали б сказати, вагоме слово депутати, поважні люди, але промовчали, на жаль. От таким, з їхнього благословення, стає «по-шароварному» українським наше містечко Турійськ.

А на окраїнах району цей процес, здається, зовсім зупинився. Один приклад – село Новий Двір . Біля сільського клубу десятки років простояло погруддя «героя громадянської війни М.О. Щорса.». Правда, в минулому році його демонтували – не влада, як її зобов’язує «Закон про декомунізацію», навіть не націоналісти, яким би, напевно, терпець мав урватись, а як кажуть місцеві, пам’ятник демонтували «металісти» бо був із металу.

А на виїзді з села, біля дороги на Турійськ, взагалі дивом зачаївся бетонний триметровий  «монстр», якого не помічають ні районні владці, ні націоналісти.

Так чи буде завершено процес декомунізації на Турійщині? – це запитання перш за все – до виконавчої місцевої  влади, яка має контролювати і виконувати ЗАКОНИ УКРАЇНИ. Так що далі буде…

Можливо, десь ще у нас в районі «заховались» подібні «монстри» – повідомляйте владу, пишіть про це на Район.Турійськ, ми спільно з вами достукаємось до владних кабінетів і всією громадою зобов’яжемо чиновників виконувати ЗАКОНИ УКРАЇНИ.

Платон Книш, Турійськ

Коментарі
14 Березня 2018, 23:45
Перед тим, як щось ламати, потрібно подумати, чим замінити...
15 Березня 2018, 11:19
Якщо слідувати Вашій логіці, свастики від Берліна до Москви нехай би висіли, і думати 70-років чим замінити. А нам українцям немає що думати. Ми маємо герб з тисячолітньою історією.Маємо героїв, які "курсантам школ марксизма-ленинизма" звичайно неприйнятні, а ми їх памятаємо і маємо пошановувати. Мудрі говорили:" хто не пам'ятає минулого, не буде мати майбутнього."
16 Березня 2018, 03:51
на рахунок Щорса,то ніхто його на метал не брав. Все дитинство пройшло в іграх біля того бюсту і був він з матеріалу схожого на пласмасу, чи щось типу того. Недавно ще бачила валявся за будинком культури. Журналіст явно писав не перевіривши інфу. Але ж так цікавіше, коли « вкрали»!, чи «порізали»
16 Березня 2018, 14:50
Все правильно.
17 Березня 2018, 21:36
Ми допомогали демонтувати цей бюст, він дійсно був з чогось такого подібного на бетон, но не бетон, але ніяк не метал і під час демонтажу частина його відкололась. Звідки такі дані в авторів??? А триметровий монстр для нас символ достатку. Кожен бачить те що хоче !!!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39