У Турійській громаді елементи соломоплетіння використовують у процесі навчання

22 Березня 2023, 16:58
У Турійській громаді елементи соломоплетіння використовують у процесі навчання 1126
У Турійській громаді елементи соломоплетіння використовують у процесі навчання

У Турійській громаді ремесло соломоплетіння виходить на новий рівень. 

Про це інформують на сторінці «Турійська громада: сьогодення» у фейсбук

Нагадаємо, у 2022 році турійське соломоплетіння внесли до списку культурної спадщини України.

Читайте також: 

Для популяризації соломоплетіння у Турійській громаді втілили проєкт «Навчати та вчитися за допомогою живої спадщини», який здійснює громадська організація «Центр розвитку «Демократія через культуру», акредитована в ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини, за підтримки Фонду ЮНЕСКО з надання допомоги в надзвичайних ситуаціях.

Проєкт об’єднав майстринь, працівників культури, вчителів опорного закладу «Купичівський ліцей» та Соловичівський ліцей, на базі яких активно розвивається це мистецтво.

Підхід до популяризації соломоплетіння серед дітей – новий і цікавий: вивчення предметів із залученням елементів цього давнього ремесла. У цикл уроків на основі соломоплетіння включенні досить різні предмети: математика, образотворче мистецтво, українська мова, трудове навчання, музичне мистецтво.

Діти, вивчаючи будь-який предмет, глибше розуміють суть цього ремесла. Наприклад, на уроці геометрії з теми «Піраміда» вчитель демонструє піраміду – виріб із соломоплетіння. Так учні знайомляться із технікою роботи ремесла, павуком – символом Різдва та вивчають нову тему уроку.

Із грудня 2022 року команда Турійщини бере активну участь у низці заходів з реалізації даного проєкту. Зокрема у навчальних конференціях та зустрічах, які організовує Центр розвитку «Демократія через культуру» спільно із координаторами програми підрозділу ЮНЕСКО з питань живої спадщини, представниками Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики України, за участю провідних експертів.

У Турійській громаді сподіваються, що в недалекому майбутньому родзинку Турійщини, плетіння із золота поліського краю – соломки – буде внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39