Чому житель Турійщини сфотографувався з Василем Чапаєвим

12 Лютого 2018, 11:43
Житель Турійщини фотографувався з Василем Чапаєвим 1915 Джерело: www.volyn24.com
Житель Турійщини фотографувався з Василем Чапаєвим

Житель села Дольськ Турійського району Сергій Потапчук «засвітився» на спільному фото з Василем Чапаєвим та його найближчим оточенням. 

Історію про те, як селянин зустрічався із командиром 25-ї стрілецької дивізії ЧА Чапаєвим, зберегла мешканка Дольська, колишня бібліотекар Надія Свігун. Їй свого часу вдалося роздобути копію світлини, на якій Сергій Потапчук – поруч із легендарним комдивом. Про це пише «Волинь24».

Фотографія 1919-го року зберігається в музеї 25-ї Чапаївського дивізії у місті Уфа РФ. У центрі світлини – Василь Чапаєв. Сергій Потапчук – у верхньому ряду другий справа. 

Як розповіла Надія Свігун, під час Першої світової війни родину Сергія Потапчука, мешканця Дольська, евакуювали на Урал. Згодом він найнявся пастухом до уральського козака, потім працював на залізничній станції, ще пізніше приєднався до червоноармійців.

Під час служби Сергій Потапчук зустрічався із Василем Чапаєвим, брав участь у боях біля Уфи. За затримання «язика» з важливими документами отримав подяку від Чапаєва. Спільне фото було своєрідною винагородою служаці.

Як стверджує односельчанка Потапчука, про існування фотографії чоловік дізнався у 1965 році, коли отримав листа від однополчанина Федора Кашникова. Листувався він і з особистим водієм Чапаєва Василем Козловим. Після Першої світової війни Сергій Потапчук повернувся додому тільки у 1924 році. З 43-го воював у партизанського загоні Федорова на Волині й працював у ковельському депо.

Василь Чапаєв у центрі, Сергій Потапчук - другий справа у верхньому ряду. 1919 рік
Василь Чапаєв у центрі, Сергій Потапчук - другий справа у верхньому ряду. 1919 рік

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024