Як жителям Турійщини заплатити за комуналку менше: поради експерта

04 Лютого 2018, 10:00
Зекономити на комунальних платежах реально 1251 Джерело: Domik.ua
Зекономити на комунальних платежах реально

В Україні застосовують сертифіковані прилади обліку, які допомагають економити енергоресурси.

Про це розповів «Сегодня» директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Самі по собі лічильники води, тепла, газу та електроенергії не економлять ресурси, але відображають фактичний, а не розрахунковий обсяг їх споживання. Це дає людині можливість аналізувати власне енергоспоживання і приймати рішення про те, які енергозберігаючі та енергоефективні заходи необхідно виконати, щоб в кінцевому підсумку платити менше за енергоресурси.

«А двозонні лічильники електроенергії, крім фіксації обсягу спожитої електроенергії, рахують, скільки кіловат-годин було спожито вдень, а скільки вночі, з 23:00 до 07:00. Тариф на нічну електроенергію для побутових клієнтів в два рази нижчий, ніж вдень. Люди непомітно для себе в середньому і так споживають близько 30% електроенергії вночі (холодильник, не виключені електроприлади, телевізор, комп’ютер та інше).

Після встановлення двозонних лічильників деякі люди переводять на нічний режим до 80% домашнього електроспоживання. Наприклад, за допомогою розеток з таймерами програмують енергоємні електроприлади (пральні машини, бойлери) на автоматичні включення і виключення з 23:00 до 07:00.

Дуже зручним рішенням для побутових користувачів є набори енергоефективних товарів і послуг “Розумний WATT”, в які входять двозонні лічильники електроенергії з послугою швидкого встановлення під ключ, LED-лампами і “розумними” розетками з таймерами. Такі набори допомагають економити до 50% сімейних витрат на електроенергію, завдяки комплексному підходу до економії. Набори зараз доступні для клієнтів у Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. Такі набори дозволяють економити до 50% витрат на опалення в багатоквартирних будинках з горизонтальною розводкою системи опалення», – розповідає Євген Бушма.

Експерт також перерахував інші способи знизити витрати на комуналку:

1. Модернізуйте систему опалення. Якщо це приватний будинок, то можна замінити старий газовий котел на сучасний, автоматизований з підвищеним ККД, утеплити труби, щоб по дорозі від котла до приміщень квартири вони не втрачали тепло. Можна замість газового котла встановити систему електроопалення і в нічний час платити за обігрів будинку в два рази менше, ніж вдень.

Також зараз стають все більш популярними теплові насоси, які дозволяють опалювати будинок у зимовий період за рахунок ґрунтового тепла, що дуже вигідно. Але витрати на встановлення теплового насоса можуть бути високі, а терміни окупності – істотно відрізнятися в різних будинках. Альтернативою ґрунтовому тепловому насосу може бути повітряний тепловий насос і водяний.

У багатоквартирному будинку з центральним опаленням можна встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з автоматичним погодним регулюванням подачі і розподілу тепла. Такий ІТП в поєднанні з балансуванням стояків дозволяє забезпечити комфортну температуру 18-22 градуси у всіх квартирах, уникнути надмірного опалення, через яке багато людей раніше відкривали вікна, випускаючи цінні гігакалорії на вулицю.

2. Встановлюйте регулятори тепла на батареях, там де це можливо. Вони дозволяють регулювати температуру в приміщенні до комфортного рівня, щоб не випускати тепло на вулицю. Існують автоматичні регулятори, які в постійному режимі підтримують задану для приміщення температуру, що дозволяє ще ефективніше економити тепло.

3. Проводьте ремонти і профілактику системи опалення. Наприклад, перед кожним опалювальним сезоном потрібно проводити промивку системи опалення, включаючи радіаторні батареї. У них можуть накопичуватися різні відкладення, які погіршують тепловіддачу.

Також необхідно перевіряти надійність вентилів і труб, в якому вони стані, щоб не було течії, свищів, іржі.

4. Замініть вікна і двері на енергоефективні, регулярно перевіряйте і регулюйте прилягання ущільнювачів. Це дозволить уникнути протягів і зберегти до 30% тепла в квартирі.

5. Використовуйте тепловідбивні екрани на стіні за радіаторними батареями. Завдяки їм батарея буде нагрівати не стіни і повітря на вулиці, а кімнату.

6. Комплексно утепліть будівлю. Згідно з так званим «правилом безперервної лінії», необхідно повністю утеплити всі стіни, цоколь, горище і дах будівлі, не залишаючи містки холоду. Ця рекомендація актуальна і для приватних будинків, і особливо для багатоповерхівок. Вони часто страждають від “клаптикового утеплення”, яке може призводити навіть до появи цвілі на внутрішніх стінах і тріщин на стику утеплених і не утеплених поверхонь.

7. Викоритовуйте рекуперацію тепла. Рекуператори дозволяють забезпечувати приплив свіжого повітря в приміщення, але при цьому зберігають тепло.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
20:39