У Соловичах вшанували бійців спецпідрозділу «Світязь»

29 Січня 2018, 15:09
2863

У волинському селі Соловичі живе боєць спецпідрозділу МВС «Світязь» Ярослав Кашуба, якого земляки вже не вперше обирають сільським головою.

Про це пише газета «День»

Три роки тому, 30  січня 2015 року, бійці «Світязя» потрапили в оточення у Вуглегірську, з якого  вийшли з боями  без втрат і допомогли вийти підрозділам Збройних Сил  України, завдавши великої шкоди противнику. Тоді, у важкі  для кожного бійця дні, домовилися зустрічатися щороку. І ось  - перша зустріч на Волині.


 

Напевне, учасники тих пам ятних боїв у Вуглегірську сподівалися  на Волині  на просто зустріч бойових побратимів,  у дружньому колі. Але, як каже один з організаторів зустрічі волонтер і громадський діяч Василь Гут, дуже багато людей хотіли стати учасниками цієї зустрічі. Вся ж округа допомагала матеріально українським військовим, і «Світязю», в якому служив Ярослав Кашуба, зокрема. Приїхали у Соловичі не тільки колишні «світязівці», а й артилеристи та волонтери, за підтримки яких і вдалося вийти з оточення. У соловичівському будинку  культури не було де яблуку  впасти.  Відбувся великий концерт,з участю місцевого ансамблю «Срібниця», скрипалів з Ковеля, з авторськими піснями виступили Орест Цвидта і  Богдан Красуля.


 

Вітаючи побратимів, Ярослав Кашуба (позивний «Дід») говорив: “  Ця наша зустріч у річницю виходу з ворожого кільця  вже третя. І суть її не в тому, щоб посидіти за столом, повеселитися.   Просто ми не  повинні  забути, що в різні часи в Україні були, є і будуть відважні  люди, готові   боронити   рідну землю.  Сьогодні ми  хочемо сказати про це дітям та молоді,   щоб зрозуміти, що життя триває, що у нас є майбутнє,  за яке треба боротись, зокрема й  на   передовій…  У 2014 році, коли розпочалася ворожа агресія  Росії,  ніхто не готувався до війни, ніхто й гадки не мав,  які непрості  події на нас  чекають.  Але коли все стало зрозумілим, ми не злякались, не спасували. Було не просто, бракувало  техніки, зброї, військової амуніції.  Держава виявилась не готовою утримувати армію. Все лягло на плечі волонтерів та звичайних людей. І саме завдяки  їм бійці  спецпідрозділу „Світязь”, та  багатьох інших військових  частин  і на полігонах,  і на передовій  були ситі, одягнені озброєні”.


 

Він подякував Волинському благодійному фонду «2014», який  вніс на підтримку  «Світязя» дуже значну суму, волонтерам з  „Волинських патріотів”,  які придбали для „Світязя” два  автомобілі. Дуже підтримували бійців листи, передачі  з  Осьмиговицької, Туропинської, Соловичівської, Перевалівської та Турійської шкіл. Дякував Ярослав  Кашуба  «волонтерам з Ковельщини які згуртувалися навколо таких патріотів, як Микола Печенюк та Ігор Пініс, Українській Православній Церкві на Турійщині, яка організували збір продуктів зі всіх церковних громад району, всім волонтерам з Турійщини, де волонтерський центр активно працював  і до сьогодні працює в приміщенні «Нової пошти», волонтерам  Антоніні Гут та Павлу Стасюку, власнику відпочинкового комплексу «Соминаль» Степану Голку, який передав не одну сотню комплектів якісної теплої білизни нашим побратимам». Опісля був відпочинок для всіх присутніх на березі мальовничого озера.



 

Фото: Василь Гут

Автор: Наталія МАЛІМОН

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39