Поради турійчанам: як не захворіти на кір

27 Січня 2018, 12:53
1575
Кір небезпечний своїми ускладненнями, серед яких тяжкі пневмонії, запалення середнього вуха, менінгіт, енцефаліт. А заразитися ним можуть люди будь-якого віку. То як же не захворіти на кір? Кілька порад стосовно цього від спеціалістів.
 
Кір - це гостра вірусна інфекційна хвороба, яка передається повітряно-крапельним шляхом при розмові, кашлі та чханні. Незважаючи на те, що проти нього вже давно існує вакцина, кір залишається однією з основних причин смертей дітей маленького віку. Для інфекції характерна майже 100 % сприйнятливість. Будь-який контакт нещепленої людини із зараженим неминуче загрожує хворобою, пише Svit24.net
 
Заразитися кором можна, навіть просто зайшовши в приміщення, в якому за кілька годин до того перебував хворий. Клінічні прояви розвиваються через 1-2 тижні після зараження вірусом кору. Хвороба починається з різкого підйому температури тіла до 39-40 градусів, збільшуються лімфовузли, виникає кашель і нежить. Головна ознака кору - це рожева висипка, яка з'являється на шкірі на 2-4 день хвороби і тримається близько тижня. Спочатку вона покриває область обличчя, голови та шиї, потім поширюється на тіло, руки і ноги.
 
Особи, які не хворіли на кір і не щеплені проти цієї хвороби, залишаються високо сприйнятливими до кору протягом усього життя і можуть захворіти в будь-якому віці. Як правило, у дорослих це захворювання протікає набагато важче, ніж у дітей. Тільки імунізація проти кору є ефективним захистом проти даної інфекції. 
 
Необхідно знати, що кір викликає істотне зниження імунітету. На тлі цієї хвороби легко підхопити ще якусь інфекцію, тому чистоті і обмеженню контактів з іншими людьми треба приділити першорядну увагу. Також при корі відзначається різке зниження в організмі дитини вмісту вітаміну А і вітаміну С, що може сприяти виникненню ускладнень. Вживати ці вітаміни слід починати, як тільки виникла загроза захворіти. Хвора на кір дитина, «заразна» вже за 1-2 день до виникнення перших ознак хвороби і перестає бути таким через 5 днів після появи висипки. Шанси захворіти на кір повторно досить невеликі і не перевищують 0,5-1%.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024