На Турійщині понад 20% роботодавців платять зарплатню нижчу мінімальної

24 Січня 2018, 10:47
1166

Складним залишається питання офіційного працевлаштування жителів Волині. Адже чимало краян обирають найлегший спосіб існування – звернутися до місцевих центрів зайнятості за виплатою по безробіттю чи поїхати кілька разів у місяць до сусідньої Польщі тощо.

Аби детально розібратися у проблемах, що існують, сьогодні, 22 січня 2018 року, у Луцькому міському центрі зайнятості відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Долучилися й голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та його заступник Сергій Кошарук, а також директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод.

Слід зазначити, що з 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати встановлений на рівні 3 200 грн. Тож на Волині на початку минулого року нарахували майже 5,5 тис. випадків порушення законодавства. Нині ж, за рахунок проведення спільних комісій, ця цифра становить лише 1 350. Як результат – до бюджету додатково сплачено 11,1 млн грн податку на доходи від фізичних осіб та 13,6 млн грн – єдиного соціального внеску.

– Найвищий відсоток платників, які нараховують середню зарплату, нижче законодавчо встановленого мінімуму до загальної кількості платників у Луцьку (25%), місті Ковелі (23 %), Турійському (21%), Ковельському (21 %) та Луцькому районах (21%). Найкращі показники у Рожищенському (5%), Горохівському (8%), Камінь-Каширському (7%) і Ратнівському (9%) районах, – повідомив Богдан Миколайович.

Натомість, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Волинській області Наталія Киричук розповіла про роз’яснювальну роботу, що проводили на теренах краю у 2017 році. Зокрема, внаслідок проведення 199 відвідувань у 129 суб’єктах господарювання укладено договори із 399 працівниками.

 – Питання зайнятості, оплати праці та виплати пенсій – це три взаємопов’язані теми, які є основою соціально-економічного розвитку краю. Є чимало проблем, роботу над якими продовжимо вже у 2018 році. Тож пропоную за результатами першого півріччі повернутися до розгляду цих питань, а також зробити детальний аналіз того, що дійсно вдалося зробити, а над чим слід попрацювати старанніше, – зазначив Володимир Петрович.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024