У Турійську вшанували пам'ять євреїв Турійська, яких розстіляли 80 років тому

11 Вересня 2022, 14:40
У Турійську вшанували пам'ять євреїв Турійська, яких розстіляли 80 років тому 976
У Турійську вшанували пам'ять євреїв Турійська, яких розстіляли 80 років тому

У Турійській публічній бібліотеці відбувся меморіальний захід, присвячений вшануванню пам'яті євреїв Турійська та навколишніх сіл, яких розстіляли нацисти 80 років тому.

Про це інформують на сторінці «Турійська територіальна громада: сьогодення» у фейсбук.

Мабуть, не всі знають, що Турійськ має свою єврейську історію, осередком якої було нинішнє Містечко. До Другої світової війни тут працювали єврейські магазини та підприємства, функціонувала школа, вирувало духовне життя. Євреї й українці мирно співіснували, проводили разом дозвілля, допомагали один одному. Але все в одну мить змінила війна.

Про трагічну долю єврейського населення Турійська розповів вчитель історії, директор Турійської гімназії імені Ганни Жежко, а нині військовослужбовець сил територіальної оборони ЗСУ Володимир Поручнік, який, спираючись на архівні джерела та спогади очевидців, записані вчителями та учнями Турійської гімназії ім. Ганни Жежко, навів конкретні факти ліквідації Турійського гетто. Своєрідним підтвердженням його слів став фрагмент відеозапису – інтерв'ю спогадів жительки села Селець Надії Євтушок, 1928 року народження, з усноісторичної колекції ГО «Після тиші».

Учасники заходу дізналися, що з ініціативи ізраїльського комітету уродженців містечка Турійськ за кошти Сема Боймеля, громадянина США, якого врятував житель села Растів Петро Токарський, на місці масовоговбивства встановили пам’ятний знак. Сем Боймель – не єдиний, хто вижив завдяки мужності та героїзму місцевих мешканців, які, ризикуючи своїм життям та життям своїх рідних, стали рятівниками для багатьох євреїв. Троє жителів Турійщини – Петро Токарський, Олена та Петро Козбури, визнані Праведниками народів світу, їх імена викарбувані на Стіні пам’яті у Саду праведників у меморіальному музеї «Яд Вашем» в Єрусалимі. Про це розповіла вчитель історії, директорка Кульчинського ліцею Лариса Лотоцька. Вона також детально зупинилась на участі Турійської громади в проєкті «Мережа пам'яті» та ознайомила присутніх з експозицією виставки «Збережемо пам'ять». До речі, ця виставка діятиме упродовж двох тижнів у Турійському міському будинку культури.

Про власний досвід знайомства з єврейською історією селища та спілкування з нащадками євреїв – вихідців з Турійська розповів селищний голова Олексій Безсмертний, який наголосив на важливості дослідження місцевої історії та провів паралелі між трагічним минулим і не менш трагічним сьогоденням.

Присутні були зворушені емоційним театралізованим виступом Дарини Федорук, побудованим у вигляді спогадів єврейської дівчини, а також мали можливість роздивитись виставку наукової та художньої літератури «Чи їх вина, що родом із євреїв?», яку підготували бібліотекарі Тетяна Федорук та Світлана Гоць. А ще скуштувати справжню єврейську мацу.

 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром