Турійський район: як відстрілюють червоних лисиць і диких кабанів
Під час оперативної наради в голови районної державної адміністрації Ореста Василишина говорили про роботу управління Держпродспоживслужби в Турійському районі у 2017 році.
Начальник управління Держпродспоживслужби у Турійському районі Коперсак Віталій повідомив, що Турійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області є територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нижчого рівня та підпорядковане їй та відповідно Головному управлінню Держпродспоживслужби у Волинській області. Про це йдеться на сайті РДА.
Завданням управління є реалізація повноважень Держпродспоживслужби на території району, забезпеченням охорону території району від занесення збудників особливо небезпечних хвороб, здійснення державного нагляду (контролю) за тваринами, харчовими продуктами, іншими об’єктами, санітарних заходів, пов’язаних з продуктами тваринного походження, а також їх потужностей з виробництва, переробки, зберігання та обігу, забезпечує захист населення від хвороб спільних для тварин і людей, видає відповідно до законодавства експлуатаційні дозволи та забезпечує ведення їх реєстру.
У 2017 році продовжили реєстрацію потужностей операторів ринку, які використовуються на будь-якій стадії виробництва або обігу харчових продуктів. Реєстрації підлягають торгові точки, заклади громадського харчування, пекарні, сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства, які займаються розведенням свиней та птиці. На початок 2018 року в районі зареєстровано 168 таких закладів.
Проаналізували хід відстрілу червоних лисиць і диких кабанів. Відповідно до міжнародних вимог та плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах й необроблених харчових продуктах було відібрано та доставлено для лабораторних досліджень 39 зразків продукції.
Спеціалістами Держпродспоживслужби спільно з працівниками районного відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації проводились об’їзди шкільних та дошкільних закладів району у літній період перед оздоровленням дітей у пришкільних таборах та при підготовці навчальних та дошкільних закладів до навчального року.
У 2017 році фахівці Держпродспоживслужби погодили перспективні меню та розклади занять загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів району.
Протягом листопада-грудня 2017 року проведено моніторинг дослідження продуктів у їдальнях шкільних та дошкільних закладів. Під час моніторингу відбирали на дослідження питну воду з цих закладів. Окрім цього, моніторинговим дослідженням охопили ще 20 проб з артезіанських колодязів тих сіл, де досліджувались навчальні та дошкільні заклади.