Турійчан попереджають про необхідність вакцинації

16 Січня 2018, 18:39
977

Епідеміологічна ситуація на Волині складна, як і на всій території України. Тож все частіше наголошують на необхідності вакцинації населення.

Про це говорили, 15 січня, під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика.

Так, за словами виконувача обов’язків директора державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» Наталії Янко, минулого року в області захворіло понад 166 тис. осіб, що становить 16 % від усього населення. Саме тому епіднагляд здійснюють за більше як 80-ма захворюваннями, які мають різноманітний перебіг, сезонність та періодичність. В даний час найпоширенішими залишаються кір, грип та вірусний гепатит А.

– В Україні триває епідеміологічний ріст захворюваності на кір. Уже захворіло понад 3,5 тисяч осіб, а це у 43 рази більше, ніж у 2016 році. Хвороба охопила усі регіони країни. З початку року зареєстровано більше 100 спалахів захворювання на кір, з яких 2 – у Волинській області. Зокрема, із початку жовтня 2017 року зареєстровано 43 випадки захворювання кору в шести районах області: в Луцькому (6), Ківерцівському (5), Любомльському (3), по 1 в Іваничівському, Ковельському та Локачинському районах. У 65 % це підтверджено вірусологічно. Здебільшого хворіють діти – 67 %. Однак, реєструють випадки й серед дорослого населення, адже пожиттєвого імунітету немає. Питома вага не щепленого населення становить 72 %, – повідомила Наталія Вікторівна.

Відтак, головний епідеміолог області вкотре нагадала про загрози, які криє в собі хвороба, а саме її ускладнення: пневмонія, енцефаліт, отит тощо. Окрім того, наголосила, що в області є достатня кількість вакцини проти кору – бельгійська Priorix. І саме вакцинація є головним захистом від хвороби. До слова, у 2017 році 87 % дітей у віці до 1 року отримали необхідні щеплення. Поруч із тим, у 6 років ревакциновано 82 % дітей.

Натомість, поширеними залишаються гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. Нині спостерігають пониження рівня захворюваності у зв’язку із шкільними канікулами. Так, за оперативними даними, з початку епідеміологічного сезону захворіла 37 тис. чоловік. Слід нагадати про циркуляцію трьох вірусів грипу цьогоріч: «Гонконг А», «Брісбен Б» і новий для українців «Мічиган А». Тож Наталія Янко вкотре закликала проводити вакцинацію як дітей, так і дорослих.

– Ситуація досить складна в сусідніх країнах, а українці часто мігрують. Тож збудники хвороби може поширитися й на Волині. Тому, аби не допустити поширення інфекції, потрібно говорити про профілактику, в тому числі й щеплення, – зазначив Володимир Петрович.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39