Структурні зміни ринку праці - на Заході України роботи стало більше

12 Червня 2022, 18:00
Робота 239
Робота

Релокація підприємств та працівників у Західний регіон України спричинила структурні зміни ринку праці. Частка актуальних вакансій в Західних областях на Заході країни в червні збільшилася, порівнюючи з довоєнним періодом. Не зважаючи на внутрішню міграцію конкуренція у Львівській, Івано-Франківській та інших областях Західної України залишається найнижчою, тому влаштуватися на роботу легше.

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua підготував детальний огляд ринку праці Західних областей України.

Жителі західних областей України протягом тривалого часу скаржилися на недостатню кількість пропозицій роботи. Стикаючись з проблемою працевлаштування в рідному місті чи області вони шукали роботу або в столиці, або за кордоном. Велика частка українських заробітчан протягом довгих років була саме з західних регіонів нашої країни. З квітня 2022 року частка актуальних вакансій на Заході України збільшилася. Це пояснюється, по-перше, тим, що на фоні відчутного падіння ринку праці у областях, які постраждали від війни найбільше, підприємствам Західної України вдалося зберегти свою діяльність. По-друге, компанії, які скористалися державною програмою релокації, вже відновили свою діяльність на новому місці.

 

За даними Міністерства економіки України, завершили переїзд з областей, де тривають бойові дії, вже 606 підприємств. Відновили роботу на нових локаціях 392 компанії. Загалом на релокованих підприємствах працюють десятки тисяч людей. Таким чином, більше можливостей для працевлаштування є не лише в українців, які переїхали разом зі своїми роботодавцями, але й у місцевих жителів Західної України.

Найчастіше релокація підприємств відбувається у Львівську, Закарпатську та Чернівецьку області. Також популярними для переїзду є Тернопільська та Івано-Франківська області. Це має відображення у динаміці збільшення кількості пропозицій роботи на Заході України.

Найвідчутнішим є збільшення частки вакансій у Львові та області. Якщо в середньому львівські вакансії торік складали 4,5% від усіх актуальних в країні, то в квітні 2022 року цей показник майже в чотири рази більший. На початку червня у Львові та області пропонують 16% вакансій від усіх актуальних, і це друга позиція у рейтингу регіонів з найбільшою кількістю пропозицій роботи. До десятки областей із найбільшою кількістю вакансій станом на початок червня входить ще одна область західного регіону. В Івано-Франківській області відкрито 2,3% вакансій від усіх в Україні. Інші області Західної України мають не настільки великі частки у структурі пропозицій роботи в Україні, проте позитивна динаміка зростання кількості робочих місць спостерігається у всьому Західному регіоні.

Перелік найбільш затребуваних професій у Західній Україні майже співпадає зі всеукраїнською статистикою. Щоправда, до десятки спеціалістів, для яких найбільше роботи, не потрапили представники сфери маркетинг, реклама та PR, а також медики та фармацевти, для яких загалом в Україні багато вакансій. Найчастіше в областях західного регіону країни шукають продавців, касирів, менеджерів з продажу, працівників сфери транспорту та логістики, робітничий персонал, будівельників. Затребуваними також є ІТ-спеціалісти.

Найголовніше питання, яке турбує працівників, це рівень заробітної плати. У Львові на початку червня пропонують високу середню зарплату у розмірі 23 200 грн. На її рівень впливає велика кількість вакансій для спеціалістів ІТ-сфери, у яких традиційно високі щомісячні компенсації. В інших областях Західної України не такі високі зарплати. В Чернівецькій області медіанна зарплата на початку червня складає 17 100 грн, у Закарпатській – 16 300 грн, в Івано-Франківській – 15 100 грн, в Рівненській – 15 000 грн. Трохи нижчі зарплати в середньому пропонують у Хмельницькій області – 13 900 грн, у Тернопільській області – 12 100 грн, найнижча середня зарплата серед усіх областей Західної України у Волинській області – 11 300 грн.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39