У Музеї Корсаків відкриють виставку львівської іконописиці

12 Січня 2022, 13:18
Тетяна Думан-Скоп 463
Тетяна Думан-Скоп

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкриють унікальну виставку творів Тетяни Думан-Скоп «Понад часом: національне».

Презентація відбудеться 21 січня о 17:00. Вхід вільний. Виставка діятиме протягом місяця. Журналісти Район.Культура дізналися про це від адміністрації музею.

Варіативні досвіди різних поколінь, передусім ідеї Михайла Бойчука, розмірковування над текстами та надання матеріальної форми складним алегоріям, розповідь візуальними образами про невиражальне та незображуване, а ще вибудова діалогу між глядачем і текстом, котрий по суті часто є апофатичним. 

Таким чином можна розповідати про багатьох художників, котрі малюють ікони. Однак, особливої цінності набувають випадки коли автор після численних експериментів, спроб та досліджень теоретичного матеріалу знаходить відповідну модель й через неї розкриває свій світ. 

Читайте також: На межі життя і смерті. У Луцьку відкрили виставку «Memento Mori» Світлани Редкач

Саме таким є мистецький спадок Тетяни Думан-Скоп, адже тут, як й у дуже небагатьох майстрів, оригінальне малярство базоване на діалозі давньої вітчизняної художньої культури та візуальних практик ХХІ століття. Це стосується, як сакральних творів, так й самобутніх картин-ілюстрацій до класиків української літератури Богдана-Ігора Антонича, Василя Стефаника, Василя Стуса, Бруно Шульца.

Роботи Тетяни Думан-Скоп розповідають історії, що  не відділені від нас ані часом, ані відстанню, адже чудеса відбуваються тут й зараз. Як і відповіді, котрі, здавалося б, мали адресата століття тому є цілком відповідними до наших ситуацій та потреб. А водночас творчість художниці є зразком того, як було знайдено ключ до осягнення того чим є українська культура, й кожен може ним скористатись, а ще краще – зробити свій.

Читайте також: «Світ – комунальна квартира», – Павло Маков презентував у Музеї Корсаків унікальний спецпроєкт

Довідково. Тетяна Михайлівна Думан-Скоп народилася 8 листопада 1981 року у Миколаєві Львівської області – українська художниця, мистецтвознавиця, активістка Помаранчевої революції та Євромайдану, багаторічна учасниця творчого об’єднання «Кактус», організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка постійного аукціону «Митці – воїнам».

Представниця хвилі відродження сучасного українського сакрального мистецтва. Роботи художниці зберігаються в державних збірках і численних приватних колекціях в Україні та світі (Польща, Німеччина, Іспанія, Литва та інші). Близько десятка робіт художниці відібрав для фондів Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький.

Освіта: У 2003 році вступила на графіку в Українській академії друкарства у Львові, але паралельно кілька років поспіль подавала документи у Львівську академію мистецтв, оскільки хотіла навчитися різних жанрів і технік, спробувати свої сили в різних напрямках образотворчого мистецтва. У 2005 покинула друкарську академію і з третьої спроби все ж стала студенткою ЛНАМ.

В академії познайомилася із своїм майбутнім чоловіком Левом Скопом, який у неї викладав. Під його впливом і за його підтримки сформувала свою індивідуальну авторську манеру, а також захопилася науковими дослідженнями давнього українського іконопису. Зокрема, захистила магістерську роботу про Риботицьку школу живопису XVIII століття.

Наприкінці літа у 2019 році у художниці діагностували рак – гліосаркому головного мозку. Внаслідок важкої хвороби у 2020 році 29 жовтня померла в лікарні в Любліні.

Читайте також: «Це пошук – де ми праві, а де ні»: Влодко Кауфман та Олекса Фурдіяк відкрили виставку в Луцьку

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39