28 січня: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

28 Січня 2021, 09:00
1409

 Чим особливий день 
День ангела святкують: Веніамін, Гаврило, Іван, Олена, Іван, Максим, Михайло, Павло, Прохір, Северин, Ванда

Цього дня Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України.

Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року:

«Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні нове свято — День Державного Прапора України, який щорічно святкується 23 серпня.

Сьогодні світова спільнота святкує День відкриття Антарктиди. Саме цього дня 1820 року було відкрито шостий і останній відкритий материк, який до цього часу не належить жодній із країн. Антарктида – єдиний континент без своєї зони часу, а ще це найхолодніше і найсухіше місце на Землі, водночас саме тут міститься до 70% запасів всієї прісної води на планеті.

Щорічно 28 січня святкується Міжнародний день захисту персональних даних (Data Protection Day). Це свято було засновано 2007 року для того, щоб користувачі Мережі не забували про дотримання правил поведінки в Інтернеті, які допомагають убезпечити їхнє віртуальне і реальне життя.

Яке православне свято

28 січня православні вшановує пам’ять Павла Фівейського – першого християнського ченця і відлюдника, який, за переказами, прожив 113 років, з яких 91 рік він провів в самоті. Люди часто називають святого Павлом Єгипетським або Павлом Відлюдником. Вважається, що Павло Фівейський був першим християнським ченцем.

Павло народився в час, коли правив Декія в Єгипті в Фіваді. У ранньому віці він став сиротою і натерпівся від родича, який хотів отримати належний йому спадок. Під час гонінь на християн, цей родич хотів розповісти правителю про віру Павла, тому хлопець пішов у пустелю і прожив у печері 91 рік. Про нього ніхто не знав, але його ім'я відкрилося святому Антонію, коли він жив у тій же пустелі. Тому Антоній знайшов Павла і жив з ним.

Які традиції на свято « захисні заходи". Найчастіше наші предки на Павла молилися святому.  

У народі говорили: «Павло день додав». Дні ставали довшими, ночі – коротшими, а весна була вже близько. У народному календарі цей день – перелом зими.

 У народному календарі 28 січня – перелом зими й здавна вважається нещасливою датою. Люди остерігалися шкоди, яку могли заподіяти відуни.
Не бажано проводити день наодинці.
Не можна цього дня запрошувати додому людей, яких ви погано знаєте.
 Вважається, що якщо молода пара цього дня повінчається – все життя буде щасливою.

Що сталося цього дня 

1820 — російська експедиція на кораблях "Схід" та "Мирний" під командуванням Фадея Беллінсгаузена та Михайла Лазарева відкрила Антарктиду.

1855 — Панамською залізницею від Атлантичного до Тихого океану пройшов перший локомотив.

1919 — у Чехословаччині засновано Університет Масарика.

1920 — виставою В. Винниченка "Гріх" у Вінниці відкрився Український драмтеатр імені Івана Франка (тепер Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).

1921 — у Парижі відкритий символічний монумент Невідомому солдату (пам’ятник воїнам, загиблим у Першій світовій війні) у вигляді Тріумфальної арки.

1929 — у Відні відбувся Перший конгрес українських націоналістів, на якому оголошено про створення ОУН та обрано її керівництво. Головою ОУН обрано Євгена Коновальця.

1935 — Ісландія стала першою західною державою, яка легалізувала медичні аборти.

1958 — компанія Lego запатентувала вигляд деталей конструктора.

1986 — через 73 секунди після старту, який транслювався в прямому телеефірі, над мисом Канаверал вибухнув американський космічний човник "Челленджер".

1990 — у Бухаресті відбулися демократичні демонстрації з вимогами усунення всіх колишніх комуністів від влади та звільнення тимчасового президента Румунії Ілієску з його посади.

1992 — національний синьо-жовтий стяг Верховною Радою України затверджено Державним Прапором України.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Італією.

2002 — у фіналі Кубка чемпіонів Співдружності футболісти київського "Динамо" обіграли московський «Спартак» з рахунком 4:3.

2003 — під час зустрічі президентів Росії та України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про російсько-український державний кордон.

2010 — тодішній президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

Народні прикмети на 28 січня

Якщо цього дня дме сильний вітер, значить літо буде дощовим

Якщо синиці вранці 28 січня цвірінькають під вікном, шукають укриття – незабаром вдарять сильні морози, і почнеться завірюха.

Каркають ворони – чекай на відлигу.

На небі 28 січня багато зірок – чекай на добрий врожай льону.

Сильний снігопад – вночі вдарять морози.

Горобці сидять на деревах і не цвірінькають – скоро піде сніг.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/28-sichnya-2021-roku-yake-sogodni-svyato-prikmeti-ta-den-angela-1713772.html

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром