23 січня – чим особливий день

23 Січня 2021, 10:00

Сьогодні, 23 січня, відзначають День почерку. Це свято покликане нагадати всім про важливість ручного письма, несправедливо забутого сьогодні через велику кількість цифрової та друкованої інформації.

  Ініціатором Дня стала Асоціація виробників письмового приладдя, яка і проголосила датою «рукописного» свята 23 січня.

Цим святом вони хотіли нагадати всім нам, що ручний лист – це майстерність, це зайва можливість для нас заявити світові про унікальність досвіду кожної людини, про те, що кожен з нас – особливий і неповторний.

Про зв’язок почерку з духовним світом і характером людини висловлювалися і Аристотель, і великі італійці епохи Відродження. У 1875 році французький абат Жан Іполит Мишонер вжив термін «графологія», що позначає область знання про почерк і методи його дослідження у зв’язку з психічним станом особи.

Сучасні графологи можуть відтворити портрет людини за 7 основними характеристиками: розміром літер, їх нахилом та формі, напрямком почерку, інтенсивністю натиску, характером написання слів і загальній оцінці почерку.

Сьогодні православні християни вшановують пам’ять святителя Григорія, єпископа Нісського. Святитель Григорій, єпископ Ніський, був молодшим братом святителя Василія Великого. Отримавши прекрасну освіту, він був у свій час наставником красномовства.

У 372 році був рукопокладений святим Василієм Великим у єпископа міста Ніси в Каппадокії. Святий Григорій у 376 році був помилково звинувачений у неправильному вживанні церковного майна, позбавлений кафедри і засланий в Анкіру.

У 379 святий Григорій брав участь в Антіохійському Соборі проти єретиків, які не визнавали непорочного дівоцтва Божої Матері, та інших, котрі поклонялися Богоматері як Божеству. Він був обраний Собором для огляду церков в Аравії і Палестині та утвердження православного вчення про Пресвяту Богородицю.

В 381 році святий Григорій був одним з головних діячів II Вселенського Собору, скликаного в Константинополі проти єресі Македонія, який неправильно навчав про природу Святого Духа. На цьому Соборі, за ініціативою святого Григорія, був доповнений Нікейський Символ віри.

Святитель Григорій увійшов в історію як один з найвидатніших богословів і діячів християнської думки IV століття. Володіючи глибоким філософським даром, він розумів філософію лише як засіб для більш глибокого проникнення в справжній сенс Божественного одкровення.

 23 січня, іменини відзначають власники таких імен: ГригорійМаркоПавлоМакарФеофанАнатолійФеліція.