23 січня – чим особливий день

23 Січня 2021, 10:00
1237

Сьогодні, 23 січня, відзначають День почерку. Це свято покликане нагадати всім про важливість ручного письма, несправедливо забутого сьогодні через велику кількість цифрової та друкованої інформації.

  Ініціатором Дня стала Асоціація виробників письмового приладдя, яка і проголосила датою «рукописного» свята 23 січня.

Цим святом вони хотіли нагадати всім нам, що ручний лист – це майстерність, це зайва можливість для нас заявити світові про унікальність досвіду кожної людини, про те, що кожен з нас – особливий і неповторний.

Про зв’язок почерку з духовним світом і характером людини висловлювалися і Аристотель, і великі італійці епохи Відродження. У 1875 році французький абат Жан Іполит Мишонер вжив термін «графологія», що позначає область знання про почерк і методи його дослідження у зв’язку з психічним станом особи.

Сучасні графологи можуть відтворити портрет людини за 7 основними характеристиками: розміром літер, їх нахилом та формі, напрямком почерку, інтенсивністю натиску, характером написання слів і загальній оцінці почерку.

Сьогодні православні християни вшановують пам’ять святителя Григорія, єпископа Нісського. Святитель Григорій, єпископ Ніський, був молодшим братом святителя Василія Великого. Отримавши прекрасну освіту, він був у свій час наставником красномовства.

У 372 році був рукопокладений святим Василієм Великим у єпископа міста Ніси в Каппадокії. Святий Григорій у 376 році був помилково звинувачений у неправильному вживанні церковного майна, позбавлений кафедри і засланий в Анкіру.

У 379 святий Григорій брав участь в Антіохійському Соборі проти єретиків, які не визнавали непорочного дівоцтва Божої Матері, та інших, котрі поклонялися Богоматері як Божеству. Він був обраний Собором для огляду церков в Аравії і Палестині та утвердження православного вчення про Пресвяту Богородицю.

В 381 році святий Григорій був одним з головних діячів II Вселенського Собору, скликаного в Константинополі проти єресі Македонія, який неправильно навчав про природу Святого Духа. На цьому Соборі, за ініціативою святого Григорія, був доповнений Нікейський Символ віри.

Святитель Григорій увійшов в історію як один з найвидатніших богословів і діячів християнської думки IV століття. Володіючи глибоким філософським даром, він розумів філософію лише як засіб для більш глибокого проникнення в справжній сенс Божественного одкровення.

 23 січня, іменини відзначають власники таких імен: ГригорійМаркоПавлоМакарФеофанАнатолійФеліція.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39