13 січня - Щедрий вечір, Меланки: традиції, свята, народні прикмети

13 Січня 2021, 10:00
4457

  13 січня православна церква відзначає Щедрий вечір. У народі  це -  Василів вечір.

Іменини святкують Меланія, Михайло, Петро.

 Старий Новий рік або Щедрий вечір
  Чому українці двічі зустрічають Новий рік та які традиції пов'язані з цим святом, читайте далі. Новий рік в Україні святкують двічі, 1 та 14 січня. Чому так? Усе через розбіжність у григоріанському та юліанському календарях. І хоча офіційне святкування Нового року припадає на перший день січня, але є багато таких, хто з святкує Новий рік за старим стилем, а саме 14 січня.

 У народі свято називають "Старий Новий рік". Попри те, що свято вважають залишком стародавнього дохристиянського звичаю, традиції пов'язані із ним бережуть і донині.До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тож відсвяткувати можна від душі.  Приготування до зустрічі "Нового року" розпочинаються ще 13 січня.

Саме тоді святкують Щедрий Вечір. Слід додати, що за християнським календарем 13 січня відзначається День преподобної Меланії. У народі ці свята об'єднали, і тепер маємо Щедрий Вечір, або, як ще його називають — свято "Меланки". Ввечері 13 січня відбуваються урочисті Богослужіння. Як і на святвечір перед Різдвом 13 січня готують святкову вечерю, яку ще називають "щедрою".

Страви на столі мають стояти не пісні: кутя, м'ясо, фрукти та овочі, пироги тощо. "Чим пишніший стіл накриє господиня, тим багатший рік матиме сім'я". За новорічний стіл слід сідати всією родиною. Важливо, щоб одяг цього дня був новим, або ж ретельно випраний.

А ще ввечері 13 січня слід залагодити усі конфлікти та попросити прощення, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.  
  Крім цього, 13 січня в Україні святкують Щедрий вечір або Маланки. Церква відзначає День пам'яті преподобної Меланії (в народі – Маланки). Цього дня прийнято після заходу Сонця щедрувати й переодягатися у фольклорних персонажів: Василя, Маланку, діда, бабу, цигана з циганкою, козу і чорта.  Раніше щедрівники в костюмах ходили від хати до хати, співали пісень, веселили господарів танцями та жартівливими сценками. А ось вранці 14 січня, хлопці посівають й так вітають господарів з Новим роком.   
 Дівчата вечері на Старий Новий рік ворожать. Вважали, що саме у Василів день будь-яке ворожіння збудеться. Щоправда, церква забороняє будь-яке ворожіння. Вважається, що так можна викликати нечисту силу

 Що не можна робити 13 січня

Цього дня не можна братися за щось нове, оскільки люди вірили, що з цього не вийде нічого хорошого.

Не можна ставити на святковий стіл страви з риби та птиці. Вважають, що так щастя може злетіти або випливти з дому.

Не варто 13 січня давати або брати гроші у борг, інакше борги будуть переслідувати весь рік.

Також не треба виносити сміття і перераховувати дрібні гроші в гаманці, щоб не відлякати достаток.

Народні прикмети на 13 січня

Наші предки вірили: що пишніше накрито святковий стіл, то заможнішою буде сім'я цьогоріч. Тому і називають вечір Щедрим.

День Маланки або Василів вечір також вважали найвдалішим часом для ворожінь. Люди вірили, що те, що наворожили на Василя, обов'язково здійсниться. Найчастіше саме цього дня дівчата ворожили на свою долю і майбутнє весілля.

Крім того, якщо 13 січня тримається порівняно тепла погода, то літо буде дощовим, а весна – пізньою.

А ось якщо кріт виліз зі своєї нори – травень буде холодним.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39