9 грудня святкують Юріїв день, а у світі відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією

09 Грудня 2020, 09:00
1139

9 грудня — 344-й день у григоріанському календарі, до кінця року залишається 22 дні.9 грудня — свято Юрія
За церковним календарем сьогодні відзначають Юріїв день (день Юрія Холодного). Присвячене це свято річниці освячення храму Георгія Побідоносця, розташованого у Києві. Георгіївську церкву  побудував у XI столітті Ярослав Мудрий.

Народився  Юрій приблизно в III столітті на території Каппадокії. Одним із найвідоміших посмертних чудес святого Георгія є вбивство списом змія в Бейруті, який спустошував місцеві землі. За легендою, коли потворі на поталу віддали царську дочку, з’явився Георгій на коні і проколов змія. Саме тому Георгія часто зображають саме зі списом.

Іменини
9 грудня день ангела відзначають: Василь, Георгій, Данило, Іван, Ілля, Інокентій, Михайло, Назар, Микола, Петро, Тихон, Юліан, Яків.

9 грудня — традиції та звичаї дня
 В Київській  Русі Юріїв день шанувався, як свято сили і мужності. Згадують сьогодні не тільки Георгія Побідоносця, але і всіх воїнів, які билися і склали голови за вітчизну. У Юріїв день наші пращури не ходили на полювання, побоюючись постраждати від диких звірів. Ведмеді до 9 грудня у своїх барлогах вже міцно засинали, а от вовки навпаки ставали лютого від холоду. В народі існувало повір’я, що сам святий Георгій відпускає вовків цього дня на свободу.

Міжнародний день боротьби з корупцією
9−11 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда відбулась політична конференція високого рівня, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції. Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 року.

Народні прикмети 9 грудня
Холодний день — зима буде суворою;

Недалеко від будинку вовк виє - сильні морози будуть;

Багато снігу випало до цього моменту — 6 травня все розтане і нова трава виросте;

Стійка заметіль протягом усього дня — раннє напування бджіл буде;

Випав іній 9 грудня — буде гарний урожай;

Північний вітер віщує морози.

 
 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024