19 листопада: свята, іменини,  прикмети

19 Листопада 2020, 09:00
661

 19 листопада - 323-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається  42 дні

Яке свято 19 листопада

Цього дня відзначає Міжнародний чоловічий день, День відмови від куріння, Всесвітній день сантехніка, Всесвітній день туалету, Всесвітній день філософії, День жіночого підприємництва. В Україні - День скловиробника,  День працівників гідрометеорологічної служби, у Франції - Свято молодого вина «Божоле нуво», у США - День Роккі і Буллвінкля, «Великий американський димок», День наметового табору, День рівних можливостей, День побажання поганого дня, День газованих напоїв з кофеїном, у Монако - Національний день, на Малі - День звільнення, у Бразилії - День прапора, в Пуерто-Ріко - День відкриття, у М'янмі – Національний

Пам'ятні дати 19 листопада, річниці та події

19 листопада 1190 року був заснований Тевтонський орден - німецький католицький духовно-лицарський орден. Він виник у Палестині під час хрестових походів. Римський папа Климент III затвердив орден як «Братство тевтонської церкви Святої Марії Єрусалимської» в 1191 році. А за Папи Римському Інокентії III він був перетворений на духовно-лицарський орден, завданнями якого стали: захист німецьких лицарів, лікування хворих, боротьба з ворогами католицької церкви. Як вельми нечисленна церковна організація він існує досі в Німеччині.

У 1703 році в цей день у Бастилії помер в'язень, який увійшов в історію як «людина в залізній масці».

19 листопада 1819 року в Мадриді у спеціально збудованому палацовому будинку відкрився музей, відомий світу як Прадо - одна з найбагатших художніх галерей світу. Спочатку він іменувався Королівським музеєм науки і мистецтва, в колекції якого налічувалося 311 картин. І тільки після націоналізації у 1868 році музей отримав свою нинішню назву - Музей Прадо. Його художня колекція містить безліч шедеврів у всіх жанрах живопису. Вона складена на основі зборів іспанських королів і має шедеври Босха, Веласкеса, Гойї, Рубенса, Суврбарана, Тиціана, Ель Греко та інших великих майстрів

. Сьогодні Національний музей Прадо є одним із символів Іспанії. Крім того, це - один із найбільших і значущих музеїв Європейського образотворчого мистецтва. Будівля музею являє собою видатний зразок пізнього іспанського класицизму. Нині колекція музею налічує понад 8600 полотен. Періодично картини з музею експонуються на виставках в інших країнах.

У 1891 році була продана перша іграшкова залізниця. Це відбулося у німецькому Геппінзені.

У 1946 році Генасамблеєю ООН була прийнята резолюція проти релігійного і расового переслідування.

У 1969 році американський космічний корабель «Аполлон-12», пілотований астронавтами Чарльзом Конрадом, Аланом Біном і Річардом Гордоном, здійснив посадку на місяць.

У 1969 році відомий бразильський футболіст Едсон Арантес ду Насіменту забив свій 1000-й гол на своєму 909-му матчі.

У 1978 році в результаті масового самогубства членів секти «Храм народів», керованої Джимом Джонсом, в Гайані загинуло 911 осіб.

У 1987 році на аукціоні за рекордну суму 5,5 мільйона доларів був проданий автомобіль «1931 Bugatti Royale».

У 2004 році сталася наймасштабніша бійка в історії американського спорту - між клубами НБА «Детройт Пістонс» і «Індіана Пейсерс».

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 19 листопада вшановує пам'ять святителя Павла-Сповідника, Патріарха Константинопольського, і мучениці Клавдії Анкірської. Інші назви свята: «Павло», «Павло Сповідник»,«Клавдія, «Льодостави».

Що сьогодні не можна робити

Не позичайте і не давайте в борг гроші. Щоб не розсердити Клавдію, не можна їсти у цей день м'ясних продуктів. Вона може наслати хвороби та неприємності. Постарайтеся не ображати домашніх тварин.

Прикмети на 19 листопада    

   З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  снігопад - зима буде сніжною;

  немає вітру - скоро похолодає;

- червона зоря - до зливи;

  зоряне небо - до морозу, зірок не видно – до снігопаду.

19 листопада іменини

Іменини у Павла, Германа, Клавдії, Олександри, Віктора і Микити.

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024