Екологічна рада застерігає: чому палити листя – шкідливо

12 Листопада 2020, 10:00
Фото ілюстративне 658
Фото ілюстративне

Національна екологічна рада України нагадує про шкідливість спалювання опалого листя.

Листя – це природний фільтр, що очищає міське повітря, в якому присутня велика кількість шкідливих речовин. Спалюючи листя, всю накопичену в них небезпечну суміш  ми відправляємо назад в атмосферу. Про це інформує пресслужба ради.

У щільних вологих купах листя горіння проходить без достатнього доступу кисню. А це означає, що при спалюванні утворюється не вуглекислий газ СО2, а СО – чадний газ. Молекули цього газу легко проникають всередину людини навіть через шкіру. Симптоми отруєння – нудота, запаморочення, головний біль. Крім того, чадний газ накопичується в організмі.

Горіння опалого листя можна порівняти з потужними промисловими викидами. Адже при цьому виділяється бензопірен, який може викликати у людини рак. З димом в повітря надходять смертельно отруйні для людини діоксини. Небезпечна і сама гар, особливо для дітей і людей старшого покоління, а так само з захворюваннями дихальної системи. Вона пригнічує імунну систему, яка нам всім сьогодні надзвичайна потрібна при боротьбі з коронавірусом. А якщо в купі з листям попадеться пластик, то шкода від спалювання збільшується в рази, адже при його спалюванні виділяється діоксин, який руйнує репродуктивну силу чоловіка.

Спалювання призводить до забруднення атмосфери, води і ґрунту. Так само кострищі небезпечні ще й тим, що вони можуть перерости в неконтрольоване горіння.

У 2020 році відбулося понад 27 тисяч загорянь в різних куточках країни. У більшості випадків вони характеризуються Державною службою з надзвичайних ситуацій, як умисні підпали. При цьому пожежі знищили більше 45 тисяч гектар екосистеми.

Штрафи за спалювання трави цього року підвищили до більш ніж 3 тисяч гривень. Але це ніщо, якщо порівняти з величезними збитками, які приносять пожежі довкіллю. 

«Штрафи потрібно підвищувати. І це стосується всіх порушень у сфері охорони довкілля. Адже знищуючи природу, люди шкодять перш за все собі. Тільки фінансово не підйомне покарання для порушників може сприяти покращенню екологічної ситуації в Україні. Закликаю всіх: будьте відповідальними і відмовтесь від спалювання трави та листя», – каже Андрій Мальований.

На місці вогнищ залишається мертва випалена земля, відновлювати яку природа буде довгі роки.

Як правило, листя палять не на асфальті, а прямо там, де їх зібрали – на землі. В результаті відбувається випалювання верхнього родючого шару ґрунту. Вогонь знищує необхідні мікроорганізми. Ґрунт стає субстратом, а не живою екосистемою. Існує міф, що золою спаленого листя можна удобрювати землю під деревами. Насправді, в золі від листя немає корисних речовин. Зола – це не добриво. Її можна використовувати лише для зміни структури ґрунту.

При спалюванні однієї тонни листя в повітря потрапляє понад 30 кілограм шкідливих речовин. Такий дим має в 350 разів більше небезпечних речовин, ніж дим від куріння. Це може викликати бронхоспазм, алергію, кашель, задуху.

Задимлене повітря стає отруйним смогом. Що викликає негативні процеси, формування тромбів, запалення стінок судин. МОЗ каже, що 78% передчасних смертей від інфаркту та інсульту спровоковані забрудненням повітря.

Що робити з опалим листям:

  1. Не прибирати там, де це можна: в палісадниках, на городах, в парках і скверах.
  2. Прибирати там, де листя заважає (з бруківки, доріг і тротуарів) та переносити туди, де воно потрібне – тобто під дерева.
  3. Якщо зібралося дуже багато листя, то необхідно викликати представників місцевого самоврядування, щоб вони його вивезли. З цього листя роблять компост, який навесні використовується для добрива міських клумб. При розкладанні листя і інших рослинних залишків утворюється дуже гарна суміш, яку можна використовувати як органічне добриво.

В той же час, фахівці Національної екологічної ради України попереджають, що не можна робити компост з ураженого хворобою листя. Його потрібно спалювати в спеціальних печах (не на відкритому повітрі).

Читайте також: Турійчан закликали до свідомої поведінки під час карантину


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39