31 жовтня –  чим особливий цей день

31 Жовтня 2020, 08:00
1203

 Сьогодні, 31 жовтня, відзначають Міжнародний день Чорного моря, Хелловін, Міжнародний день економії та День Реформації.

За церковним календарем сьогодні вшановують пам’ять святого Луки. Святий євангеліст Лука родом був з Антіохії Сирійської. Змолоду він навчався еллінської премудрості та вправності лікарювання, і був лікарем добрим, до того ж, іконописцем визначним. Єгипетську та грецьку мови достатньо знав і вивчив до кінця Мойсеїв Закон.

День янгола сьогодні святкують: Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата, Юліана, Гаврило, Давид, Юліан, Семен, Андрій, Микола, Єлизавета.

Міжнародний день Чорного моря

31 жовтня — це Міжнародний день Чорного моря — свято, яке заснували представники Болгарії, України, Московії, Туреччини, Румунії та Грузії, щоб захистити води Чорного моря від забруднення. Ці країни в 1996 році розробили стратегічний план щодо реабілітації Чорного моря, суть якого полягала у проведенні різноманітних досліджень морського середовища моря та визначення основних заходів для його покращення.


За останні кілька десятиліть стан Чорного моря сильно погіршився в плані екології. Цьому сприяють різноманітні чинники. Сильно впливають на розвиток морського життя постійні промислові викиди, які здійснюються багатьма з країн, які знаходяться до акваторії моря.

Це свято було засноване для того, щоб звернути увагу людей на необхідність дбайливого ставлення до природи. Тільки це зможе зберегти чистоту та красу моря для наступних поколінь. Береги Чорного моря давно є улюбленим місцем відпочинку людей з різних країн та континентів.

За офіційними даними, максимальна глибина Чорного моря досягає 2,21 кілометра. Його протяжність — понад 1150 кілометрів.

Хелловін

Хелловін — переддень Дня всіх святих або Самайн, свято, яке відзначається переважно в США. Істрія цього свята налічує кілька тисячоліть. Культурологи вважають, що Хелловін святкували ще в кельтські часи. Зараз же Хелловін є одним з найулюбленіших свят американців, яке відзначають як дорослі, так і діти.

Кельтські народи відзначали початок пір року, кожна з яких отримала свою назву. Початок зими назвали Самайн. Її відзначали 31 жовтня. А наступний після Хелловіна день — 1 листопада — в 7 столітті був призначений Папою Боніфацієм IV Днем всіх святих.

Це свято мало відвернути народ від укорінених звичаїв язичників. 2 листопада пізніше назвали Днем всіх душ, тобто днем пам’яті. Але, незважаючи на всі спроби церкви викорінити Хелловін, свято все одно залишилося актуальним до наших днів.

Раніше Хелловін, або переддень Дня всіх святих — відзначали переважно в Європі, потім він став важливим святом для громадян США. Зараз він поступово повертається до європейської культури. Американці святкують Хелловін особливо яскраво. Вони надягають маски, запалюють свічки, а діти ходять по сусідах, вимагаючи в жартівливій формі солодощі.

 Народні прикмети на 31 жовтня

            Лука рибу лучить – жити вчить.

  • Якщо на вишні 31 жовтня ще залишилися листя, то сніг, який випав, швидше за все, швидко розтане.
  • Якщо людина народилася 31 жовтня, то його талісманом є аквамарин, а сам іменинник буде володіти художніми здібностями, що допоможе йому стати прекрасним живописцем.
  • Якщо місяць спрямований на південь, то сльота протримається до початку листопада. Хмари по небу пливуть з півночі на південь – погода буде ясною, і навпаки.
  • Блідий і каламутний місяць 31 жовтня – чекай дощу або снігу. Можливі також морози.  
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром