30 жовтня – свята, іменини, народні прикмети 

30 Жовтня 2020, 09:00
Вибух «цар-бомби» 857
Вибух «цар-бомби»

 До кінця року залишається 60 днів. 30 жовтня — 304-й день року (305-й у високосні роки) у григоріанському календарі.
Іменини
Андрій, Антон
Народні прикмети
30 жовтня вшановується пам’ять святого пророка Осії, який мав дар звіщати про лиха. У цей час закінчувався літній шлях і починався зимовий: “На Осії колесо з віссю прощається, бо віз у заслінок поліз, а сани ще не зніс” – віз у сарай ставили, сани на світ витягували. А погоду передвіщали за зозулею: якщо вона кує на сухому дереві, то невдовзі буде мороз.
День в історії
У 1925-му  шотландський винахідник Джон Берд продемонстрував роботу першого у Великобританії телевізійного передавача.
Цей передавач  був здатний пересилати цілком пристойної якості зображення нерухомих предметів. Наступного року на засідані Королівського інституту в Лондоні Берд провів перешу телетрансляцію рухомих об’єктів.
1941-й  — розпочалась блокада Севастополя із суші під час 2-ї світової війни. Після 250 днів оборони в липні 1942 року Севастополь капітулював.
Цього ж року прагнучи уникнути прямого військового втручання в  Другу світову війну, обмежившись лише матеріальною допомогою, президент США Франклін Рузвельт підписав указ про виділення Радянському Союзу кредиту в 1 мільярд доларів в рамках програми Ленд-ліз.
 озика була безпроцентною і мала бути повернутою через п’ять років по закінченні війни. До кінця 2-ї Світової війни більше 50 мільярдів доларів у вигляді прямих грошових кредитів, озброєння, транспортних засобів були надані 44-м державам світу. Після закінчення війни програма Ленд-ліз трансформувалась у “план Маршала” по наданню допомоги для відновлення економіки “дружніх” демократичних держав, навіть якщо ці держави під час війни були ворожі США.
У 1943 році на Московській конференції підписано угоду про створення ООН.
1961-го СРСР здійснив найпотужніший в історії вибух водневої бомби.
1974 року у столиці Заїру Кіншасі відбувся один із найзнаменитіших боїв у історії професійного боксу.
Бій відбувся між  чеміоном світу у надважкій категорії Джорджем Форменом і претендентом Мухамедом Алі. Нокаутом перемогу у восьмому раунді отримав Алі. Через три роки Формен залишив великий спорт і став священником, а ще через чотирнадцять він повернувся на професійний ринг і в 1994 році у віці 45 років повернув собі титул найсильнішого, перемігши у фіналі Майкла Мурера.
 У 1987 році в  Києві дебютував український рок-гурт “Воплі Відоплясова” (“ВВ”).
 30 жовтня: у світі відбулося випробування «цар-бомби».
 30 жовтня 1961 року відбулося випробовування найпотужнішої у світі термоядерної бомби. Бомбу скинули з висоти 10 500 метрів, а вибухнула вона на висоті 4500  м. Літак труснуло, а екіпаж одержав дозу радіації. Потужність вибуху за різними оцінками склала від 75 до 120 мегатон. Результати вибуху заряду, який на Заході  назвали «цар-бомба».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром