5 продуктів багатих на цинк, які допоможуть зміцнити вам імунітет

27 Жовтня 2020, 12:04

З початку пандемії коронавірусу навколо цинку було багато галасу. Дослідження показують, що цей мінерал відіграє важливу роль у зміцненні нашого імунітету. Річ у тім, що він має велике значення для травлення, функціонування нервів та підтримки метаболізму. Це робить цинк вкрай важливим мінералом, який необхідно вживати кожного дня, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Денна добова норма цинку для дорослих становить 8-13 мг. Точне її значення залежить від статі, стану здоров’я, вагітності, годування груддю та інших індивідуальних показників. З настанням сезону застуд введення в раціон достатньої кількості цинку стає ще важливішим, адже він підтримує імунну функцію та допомагає боротись з вірусними інфекціями.

Ось кілька продуктів, які можуть забезпечити вас цинком цієї зими та осені:

Арахіс. Арахіс – це доволі доступне та смачне джерело цинку. Його легко включити в раціон, адже цей горіх входить до рецептів багатьох салатів і десертів, а також може споживатись в якості окремої закуски.

Хумус. Хумус містить досить велику кількість цинку, який допомагає зміцнити імунітет. Цю страву можна використовувати в якості намазки для бутербродів чи подавати зі снеками. Хумус також багатий на антиоксиданти, клітковину та інші поживні речовини.

Яйця. Яйця містять помірну кількість цинку, але в якості доповнення до інших багатих на цинк продуктів підходять просто ідеально. Одне велике яйце містить 5% від добової норми цинку. Також у ньому міститься 77 калорій, 6 грамів білка, 5 грамів корисних жирів та ряд корисних мінералів та вітамінів, включаючи селен та вітаміни групи В.

Бобові культури. Бобові культури, такі як сочевиця, нут і квасоля, містять значну кількість цинку. 100 грамів вареної сочевиці містять 12% рекомендованої добової норми цинку. Але у бобових також є фітати, які пригнічують засвоєння цинку та інших мінералів. Ось чому цинк з бобових засвоюється не так добре, як цинк з інших джерел. Бобові також є багатим джерелом клітковини та білка.

Устриці. Устриці – це суперпотужне джерело цинку. 85 г устриць містять 600% денної норми цього мінералу. Також вони містять багато жирних кислот омега-3.

Курятина. Поруч із багатьма іншими поживними речовинами, порція курки забезпечить вас також пристойною кількістю цинку. Тому намагайтесь щоденно вживати курячий суп, запечену або відварену курку, аби отримати денну норму цього мікроелемента.