Низька явка та не без порушень: як відбулися місцеві вибори в Україні

26 Жовтня 2020, 13:15
1113

Правоохоронці відзвітували про найпопулярніші порушення, а низка компаній оприлюднила результати екзит-полів
  В Україні в неділю, 25 жовтня, відбулися місцеві вибори, на яких громадяни обирали депутатів до рад усіх рівнів від громад – депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів. Перші вибори відбулися і в 119 райрадах. Про те, як це було, розповів 112. ua
Явка
Згідно з даними від 97% територіальних виборчих комісій (ТВК), явка на виборах склала 37%, що значно нижче, ніж у 2015 році.
"Порівняно з місцевими виборами 2015 року, явка зменшилася. Тоді вона становила 46,6%. Орієнтовно на 10% явка нижча", - заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко.
За його словами, найвища активність виборців спостерігалася в Західній Україні, найнижча – на сході та півдні країни.
"Найвищий результат у Тернопільській області, він склав 46,77%, за попередніми даними. Найнижчий – у Донецькій області (31,67%). Загалом простежується тенденція, що на заході та в центрі України активність виборців була дещо вищою, ніж на сході та на півдні", - додав Діденко.
За інформацією громадянської мережі "Опора", у виборах взяли участь 35,94% виборців (дані на 20:00 неділі, 25 жовтня).
У Києві, за попередньою інформацією Київської міської ТВК, явка склала близько 34% (дані на 21:30 неділі, 25 жовтня).
Порушення
Станом на 21:00 неділі, 25 жовтня, до правоохоронців надійшло 4375 заяв і повідомлень, пов'язаних із виборчим процесом: було складено 224 адміністративні протоколи, відкрито 77 кримінальних проваджень.

Як зазначив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, близько третини порушень стосувалися незаконної агітації – роздачі агітматеріалів, листівок, масок, антисептиків із символікою кандидата та ін.
В Одеській області, наприклад, було зафіксовано масову зміну виборчих адрес. А в Дніпрі правоохоронцям довелося скласти адмінпротокол на жінку, яка намагалася забрати бюлетені додому, щоб вивчити кандидатів, а потім повернутися і проголосувати.
У деяких регіонах не обійшлося також без повідомлень про "замінування" виборчих дільниць, однак після ретельної перевірки жодне з них не підтвердилося.
Опитування від Зеленського
Українці в день виборів, окрім як проголосувати, могли відповісти на п'ять запитань від президента Володимира Зеленського. Вони звучали так:1. Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?
2. Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?
3. Чи необхідно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді з 450 до 300?
4. Чи підтримуєте ви легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?
5. Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?

Спочатку було незрозуміло, яким чином проводитиметься опитування та за чиї кошти. Трохи ясності внесли в прес-службі "Слуги народу", повідомивши 21 жовтня, що фінансуватиме дослідження сама політсила і що буде воно у форматі екзит-полу.  
У партії запевнили, що опитування не є агітацією, а проводити його буде компанія, яка здійснює соціологічні опитування. Як це виглядало – розповіли в "Чесно".
За даними громадського руху, біля дільниць стояли люди в білій формі з коробками-урнами і запрошували відповісти на п'ять запитань.

 "Один громадянин може взяти участь у цьому опитуванні необмежену кількість разів, і це жодним чином не контролюється. Більшість тих, хто проводить опитування, стверджують, що волонтери, але назвати соцслужбу, для якої проводять опитування, не можуть. Один з тих, хто проводив опитування, зізнався, що в Харкові за це платять 1 тис. грн", - йдеться в повідомленні.
Що стосується виборців, то їхня реакція на ініціативу президента була неоднозначною. Наприклад, у Києві фіксувалися випадки, коли люди скаржилися на "опитування" правоохоронцям, а у Вінниці чоловік штовхнув "волонтера" біля однієї з виборчих дільниць та пошкодив ящик для анкет.
Про порушення, пов'язані з президентським опитуванням, розповіли і в Комітеті виборців України (КВУ). За словами представників всеукраїнської громадської організації, часто мали місце факти, коли через відсутність належної підготовки інтерв'юери на свій розсуд переконували виборців у необхідності зменшення кількості народних депутатів або важливості питань Будапештського меморандуму.
Підсумовуючи вищеописане, важливо зазначити, що "всеукраїнське опитування" проводилося не на всіх виборчих дільницях.
"Громадянська мережа "Опора" досліджувала, біля якої кількості дільниць присутні інтерв'юери, які проводять "опитування від президента". Станом на цей час (15:34 25 жовтня) на близько 55% дільниць вони є, на 45% – немає", - йдеться в повідомленні.

Екзит-пол соціологічної групи "Рейтинг" щодо всеукраїнського опитування, ініційованого президентом, показав таке:
1. Ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах підтримав 81% опитуваних.
2. За створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей – 45%.
3. Майже всі проголосували за скорочення кількості народних депутатів до 300 – 95% опитуваних.
4. Ідею легалізації канабісу в медичних цілях для зменшення болю у важких хворих підтримали 70%.
5. А от щодо права України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету та територіальної цілісності – 78% "за".
Остаточні результати опитування обіцяють оголосити 26 жовтня.
Важливо! Згідно з повідомленням Офісу президента, опитування від Зеленського не матиме прямих юридичних наслідків.
Реакція на вибори
Президент Володимир Зеленський. Глава держави відзначив, що на відміну від деяких наших сусідів, ми дійсно маємо велику розкіш – вільні вибори. 
"Так, я прекрасно розумію, що наша виборча система ще далеко не ідеальна – нечисті гроші і нечесні медіаресурси, на превеликий жаль, все ще впливають на результати. Але ми ж точно рухаємося в правильному напрямку", - написав український лідер на своєму Telegram-каналі.
Центральна виборча комісія. За словами голови ЦВК, під час місцевих виборів в Україні порушення мали місце, але вони суттєво не вплинули на перебіг голосування.
"Загалом можна констатувати, що за інформацією, яка є в ЦВК, порушення на дільницях і навколо них були. Разом з тим, вони не мали системного характеру, і можна сказати, що вони істотно не вплинули на перебіг голосування", - заявив Діденко.
У Міністерстві внутрішніх справ констатували, що в цілому день виборів минув спокійно.
"Правоохоронці впоралися з покладеними завданнями. Однак робота співробітників системи МВС триває і після закриття дільниць", - заявив Сергій Яровий.
Результат
Остаточні підсумки голосування в Україні Центральна виборча комісія повинна оприлюднити в термін до 6 листопада, однак попередні результати волевиявлення українців можна дізнатися із екзит-полів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром