Грибний сезон: профілактика отруєнь та перша допомога

28 Вересня 2020, 19:15
969

Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України, у тому числі і Волині.

Про це повідомляють в обласному лабораторному центрі.

На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.

Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Однак, гриби можуть нести і небезпеку для здоров’я та життя людей.

Впродовж останніх трьох років в області від отруєнь грибами потерпіло 38 осіб, з них 10 дітей. У 2017 році троє людей померло, серед них 1 дитина.

У 2019 році захворіло 2 особи, у 2018 – 7. Найчастіше отруєння пов’язують із вживанням сироїжок, дикорослих печериць, груздів тощо.

В липні місяці поточного року в області зареєстрували одну підозру на отруєння грибами в Ковельському районі та один випадок отруєння в Ратнівському районі. Потерпілий пов’язує захворювання із вживанням в їжу відварених та підсмажених підберезовиків, сироїжок.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
    • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
    • Не куштуйте сирі гриби.
    • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
    • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
    • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
    • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Симптоми отруєння грибами. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024