Втретє вручили літературну премію імені Івана Корсака

16 Вересня 2020, 12:15
712

У Луцьку втретє відбулася урочиста церемонія вручення літературної премії імені Івана Корсака. Премію видатного українського письменника та журналіста три роки тому спільно з видавництвом «Ярославів Вал» заснувала родина відомого українця.

У Музеї Сучасного Українського Мистецтва Корсаків 15 вересня зібралися лучани, поціновувачі творчості та митці, аби вшанувати пам'ять Івана Феодосійовича Корсака. Вручення премії присвятили до Дня народження видатного журналіста.

«Ми не можемо забути великого українця, великого патріота, великого письменника Івана Корсака, тому ця премія є і, я переконаний, що вона буде», – зазначив син письменника, очільник інвестиційної групи VolWest Group Віктор Корсак.

Нагородження відбулось за участі голови журі, відомого письменника, директора видавництва «Ярославів Вал» Михайла Слабошпицького, фундатора премії, доктора економічних наук Віктора Корсака, першого лауреату конкурсу – Петра Кралюка та інших високоповажних членів журі.

«Це подія масштабу не тільки Луцька чи Волині, це подія, яка має принципове значення в наш час якоїсь тотальної деморалізації, соціальної кризи, в час нарікань та скарг. Я знову і знову тішусь думкою від того, що родина Корсаків установила цю премію. Це найкраще що можна було зробити пам'яті Івана Феодосійовича Корсака», – зазначив Михайло Слабошпицький.

Читайте також: У Луцьку презентували фільм про життя й творчість письменника Івана Корсака


Цього року лауреатом премії став львівський письменник Юрій Винничук за історичні романи «Аптекар» та «Сестри крові». У романах описано історичні події 17 століття, що відбувалися у Львові.

У своїй роботі письменник користувався тогочасними історичними джерелами: листами, щоденниками та записками. Головна героїня – львів'янка, яка задля навчання в Падуанському медичному університеті змушена переодягатися у хлопця та жити тим життям.

У другій частині вона повертається до Львова, де працює та боронить місто від поляків. Юрій Винничук планує створити третю частину. 

«Я змушений писати продовження. Впродовж того коли я писав роман, є одна з головних героїнь, яка закінчила Падуанський університет. Поки писав цей роман, я в неї закохався...Я почав її ревнувати і я не дав їй зійтися з жодним іншим героєм», – ділиться своїми почуттями автор.

Зі словами подяки виступили представники обласної та місцевої влади.


«Особливо хочу подякувати пану Юрію, тому ще це титанічна праця. Ця нагорода більш ніж заслужена, вона вистраждана. Вистраждана всім своїм життям, всім своїм талантом, всім що було покладено на ці хиткі терези.

Саме так працював Іван Корсак, почесний громадянин міста Луцька. І те, що сьогодні саме така літературна премія, – це продовження того величезного вкладу, який Іван Феодосійович вклав в наше місто, область, літературу.

Те що Ви, Віктор Іванович та ваша родина, продовжуєте цю справу, це свого роду синівський подвиг», – зазначив виконувач обов'язків міського голови Григорій Пустовіт.


На заході також були присутні родина Корсаків, київська поетеса Валентина Давиденко, близький друг Михайло Ватуляк, режисер Михайло Ткачук та інші. Окрім того, знавчиня творчості Леся Ковальчук підготувала цікаву доповідь про особливості прози Івана Корсака.

Завершення заходу ознаменувалося презентацією пісень на слова Івана Корсака у виконанні народної артистки України Світлани Мирводи. Відвідувачі змогли насолодитися такими композиціями як «Недоспівана пісня», «Літа» та «Місто моє».



















Читайте також:У Луцьку відбувся вечір-спогад відомої газети «Народна трибуна»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024