Жителям Волині нагадують про небезпеку грибних отруєнь

26 Липня 2020, 14:23
1107

Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України, у тому числі і Волині.

Про це повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі.

На території нашої країни росте майже дві тисячі видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.

Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Однак, гриби можуть нести і небезпеку для здоров’я та життя людей.Впродовж останніх трьох років в області від отруєнь грибами потерпіло 38 осіб, з них 10 дітей. В 2017 році троє людей померло, серед них одна дитина. В 2019 році захворіло дві особи (жителі м. Нововолинська та смт. Ратне), у 2018 – семеро (мешканці м. Нововолинська, м. Любомль, Камінь-Каширського та Горохівського районів). Найчастіше отруєння пов’язують із вживанням сироїжок, дикорослих печериць, груздів тощо.

В липні місяці поточного року в області зареєстрували одну підозру на отруєння грибами в Ковельському районі та один випадок отруєння в Ратнівському районі. Потерпілий пов’язує захворювання із вживанням в їжу відварених та підсмажених підберезовиків, сироїжок. Хвороба протікала у важкій формі, після проведеного лікування потерпілий виписаний додому у задовільному стані.

Нагадуємо правила збирання та споживання грибів.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендують вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.

Читайте також: Як не стати жертвою харчового отруєння

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
• нудота;
• блювота;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами
• терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103;
• промийте шлунок простою водою;
• дотримуйтеся постільного режиму;
• пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
• прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Читайте також: Що робити пасічнику при отруєнні бджіл: алгоритм дій

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024