Не Світязем єдиним: мандруй Турійщиною

26 Липня 2020, 13:08
4008

Турійщина має безліч красивих місць для відпочинку, але поки люди традиційно відпочивають на Світязі, хтось досліджує місцеві красоти природи.

Фотографіями з активного відпочинку Турійським краєм поділилася у фейсбуці Олеся Жук.


1

1





Активна веломандрівка, ночівля в наметах, чай на вогнищі та гарні місця для відпочинку – все, що треба для чудової відпустки. Крім того, мандруючи Турійським районом, можна натрапити на місця, що дихають луною минулого. Наприклад, туристи знайшли руїни крейдо-переробного заводу, що знаходиться в Лукові.

Руїни крейдо-переробного заводу
Руїни крейдо-переробного заводу

Своїми враженнями від мандрівки дівчина поділиться у дописі.

Не Світязем єдиним. У Волинській області налічується 265 озер! До багатьох озер важко «добратись», буває що дороги взагалі немає, лише вузькі стежинки, але й в цьому великий плюс як для озер, так і для відважних, які все таки хочуть насолодитись їхньою красою. Щодо плюсів це – відсутність сміття, галасу, «целофану» (це я про відпочивальників) і неймовірна природа в своїй первозданності.

1

Майже всі озера, біля яких ми зупинялись, знаходяться в оренді, проте ніхто не забороняє ними милуватись, купатись і навіть зупинятись на березі для ночівлі. Проте біля деяких озер ця привілея платна (50 грн. за намет). Що категорично забороняється – це риболовля.


В один момент, нам закралась божевільна ідея поїхати до Світязя, бо наперед визначеного маршруту не було, їхали куди душа веліла. Але ми подумали про кількість людей, яка там відпочиває, про той шум та гам, про «пончіки, кукурудза, пахвала» і відкинули цю ідею

Біля озера Велище (де я вперто хотіла пригнути із вишки, але страх мене стримував), було біля 30 відпочивальників, і нам вже було непособі (після диких і безлюдних озер) від такої кількості людей. Голі діти, які кругом бігають, пісяють і какають, де їм заманеться, мамочкі, які сидять похміллі, чи то від сонця, чи то з інших причин, і марно кричать ім’я своїм «янголят». Сумно, сумно, аж за край.

Зазвичай, озера, до яких ми приїжджали, були зовсім безлюдними, або зустрічались поодинокі рибаки, які насолоджувались тишою і красою, ну і риболовлею, звичайно).



Милуючись озерами, виникала думка: А чому всі їдуть на Світязь? Хм. 1) тому що до цих озер немає комфортної дороги, 2) тому що Світязь це вже як символ літнього відпочинку і мастхев для кожного волинянина раз в рік відпочити біля Світязя, 3) тому що це озеро вже настільки пристосоване і комфортне для відпочиваючих, що відпочиваючим не потрібно замислюватись де переночувати, що поїсти, все вже «подано на тарілочці».

Вже вкотре мандрую Волинською, Рівненською областю, місцями, які знаходять зовсім недалечко і щоразу дивуюсь, яка краса. І вона знаходиться зовсім поруч!», – йдеться у дописі.

Дівчина закликає мандрувати, відкривати нові горизонти, місця, відпочивати й не боятися виходити із зони комфорту, адже, повірте, воно того варте.



 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024