Які існують традиції та обряди на Івана Купала

06 Липня 2020, 13:32
4830

Свято Івана Купала відзначається 6-7 липня. Зараз більшість уже й не пам’ятає, які обряди раніше було прийнято проводити в цей день, крім стрибків через багаття.

Апостроф розповів про давні традиції цього свята.

Ворожінь на Івана Купала існує величезна кількість. Обряди доповнюються і змінюються з роками, хтось віддає перевагу старовинним процедурам, комусь ближче карти та інші подібні інструменти. В цьому ми мало чим відрізняємося від наших предків, вони теж ворожили кожен на свій лад. Але є і кардинальні відмінності між сучасними і старими традиціями.

Наприклад, раніше гадати на Івана Купала слід було тільки на заході. Вночі такі обряди вважалися небезпечними через велику кількість різних містичних істот навколо.

Також вважалося, що в купальську ніч не можна спати. Люди вірили, що на Івана Купала активізуються русалки, відьми, духи та інші таємничі істоти. І намагалися з ними не зустрічатися.

За старою традицією, в ніч на Івана Купала всі дівчата повинні були бути одягнені лише в довгу сорочку і вінок. Більше нічого носити було не слід, навіть білизну. Навіть хрестик потрібно було зняти, адже церква не схвалює ворожіння та інші подібні ритуали.

Волосся потрібно було обов'язково розпустити, зняти всі шпильки, заколки і так далі. Також слід було розв'язати всі вузли на одязі. Це робилося для того, щоб не привернути до себе злі чари і невдачу.

Також на Купала прийнято пускати по воді вінки. Але не всі знають, як правильно це робити. Якщо дівчина закохана, їй потрібно просто сплести вінок з квітів і трав. Всі рослини слід збирати своїми руками. Якщо ж у жінки поки немає нікого на прикметі, потрібно обов'язково прикрасити вінок стрічкою.

Раніше люди вірили, що русалки побачать такий вінок, заберуть собі, а натомість допоможуть знайти судженого. Також купальські вінки прикрашають свічками, щоб доля побачила світ і звернула увагу на дівчину.

Далі вінок слід опустити на воду і злегка підштовхнути. Робити це потрібно на заході, коли сонце майже сіло. Якщо вінок пішов на дно відразу - обранець розлюбив, якщо пристав до берега - весілля не буде ще мінімум рік, вінок поплив до іншого берега - суджений буде іноземцем, вінок кидається з одного боку в інший - в особистому житті буде безліч невдач і розставань, ну а якщо вінок рівно пливе за течією - пора готуватися до весілля.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром