ПЦУ дозволила проводити богослужіння без прихожан

25 Березня 2020, 12:13
Фото ілюстративне 1033
Фото ілюстративне

Священний Синод 24 березня ухвалив низку рішень. Серед них – проведення богослужінь у храмах самими лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності прихожан.

Під час проведення таких богослужінь миряни повинні долучатися до спільної молитви, використовуючи можливості віддаленого зв’язку. Про це повідомили на сайті ПЦУ.

Так, ухвалили: 

Беручи до уваги рішення органів державної влади та місцевого самоврядування щодо посилення обмежень свободи пересування та свободи зібрань, на час дії цих посилених обмежень роз’яснити, що п. 3 «Практичних настанов для єпископату, духовенства і вірних у зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби (COVID-19)» (затверджених Священним Синодом 17 березня) дозволяє проведення богослужінь у храмах самими лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності мирян. Під час проведення таких богослужінь миряни повинні долучатися до спільної молитви, використовуючи можливості віддаленого зв’язку.

Наполягати перед державною владою та органами місцевого самоврядування на тому, що богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції». У разі запровадження спеціальних дозволів на пересування наполягати на наданні таких дозволів священнослужителям та церковнослужителям для виконання ними своїх релігійних обов’язків.

Віряни заохочуються до читання Священного Писання, насамперед Євангелія, молитовного читання Псалтиря, акафістів до Пресвятої Богородиці, святого Великомученика і Цілителя Пантелеймона та інших святих, з частим піднесенням Молитви під час пошесті згубної (епідемії), затвердженої Священним Синодом. Охочі запрошуються підносити щодня одночасну молитву о 21 годині вечора за київським часом.

На прохання віруючих священник відвідує їх вдома для духовних бесід, Сповіді та Причастя, вживаючи належні заходи.

Сповідь і Причастя для хворих віруючих в лікарні здійснюються відповідно до правил лікарні. У разі заборони особистого спілкування священник може провести духовну розмову та помолитися за здоров’я хворого, використовуючи засоби зв’язку, покладаючи надію на милосердя Боже.

При звершенні в оселях Таїнств Сповіді та Причастя слід додержуватися наступних заходів: при вході священник має використовувати одноразове взуття (бахіли) та санітарну маску, мити руки з милом і водою, використовувати дезінфікуючий засіб.  Требник, єпитрахиль, хрест і літургійний набір для Причастя хворих слід підтримувати у санітарній чистості.

Священнослужителі та церковнослужителі, які виявляють симптоми коронавірусної хвороби (COVID-19) або вступають в контакт з людиною, у якої діагностовано ураження коронавірусом, повідомляють про це своє духовне керівництво (настоятеля, благочинного, єпархіального архієрея), а також органи охорони здоров’я і слідують встановленим процедурам (самоізоляція, карантин, тощо).

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром