Упівець, який воював під Мочулками, дочекався реабілітації

28 Січня 2020, 09:04
Петро Мартинюк й Леся Бондарук 2855
Петро Мартинюк й Леся Бондарук

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій визнала 98-річного ветерена УПА Петра Мартинюка ребіалітованим. 

Про це повідомила представниця Українського інституту національної пам'яті у Волинській області Леся Бондарук.

Петро Мартинюк український громадський та військовий діяч, ветеран УПА на псевдо «Дуб». А також кавалер державного ордену «За мужність» 3 ступеня, кавалер ордену Володимира Великого 3 ступеня та почесний громадянин Володимира-Волинського.

Читайте також: Петро Мартинюк: радянські партизани були ізвєргами, часто грабували й ґвалтували жінок

Петро Мартинюк чи не останній живий на Волині ветеран Української повстанської армії. Він неодноразово брав участь у боях з нацистами. У бою з німцями під селом Мочалки (Мартинюк у розмові вживав стару назву «Мачулки», – ред.) нині Турійського району загинуло його 17 друзів-повстанців, він поранений вижив і лікувався у шпиталі біля села Вовчак Турійського району. Потім знову воював, згодом був арештований радянською владою і відправлений у концтабори. Петро Мартинюк – учасник Норильського повстання політв'язнів ГУЛАГу.

Читайте такожОстанній розстріляний бандерівець: «упівця» з Волині судили на Покрову і вбили у 1989 році

Як  розповідала раніше Леся Бондарук у соцмережі, під новий рік у Петра Мартинюка прихопило серце, й він опинився сам в лікарняній палаті в Луцьку. Його дружина Оля, яка теж була в УПА та відбувала ув'язнення, кілька років тому померла, дітей в них не було.

В Мачулках пан Петро у 80-х шукав могилу 17 друзів. Також розповів, як їх ховали і відспівували у часи війни. Згадував, як двічі нацистське гестапо хотіло його розстріляти, а друзі врятували від смерті, як сидів у Харкові пять з половиною місяців у камері смертників й чекав радянського вироку.

«Не хочу вмирати ворогом народу. Бо я боровся за незалежність України,» – говорив Петро Мартинюк під час реабілітації.

Раніше його не реабілітували, бо арештували зі зброєю в руках. Нинішній закон дає можливість реабілітувати тих, хто справді боровся за нашу країну, - підсумувала Леся Бондарук. 

Читайте також: Бандера не герой, а УПА – бандити. Журналісти викрили, як українцям видають карту поляка

Коментарі
28 Січня 2020, 19:59
" Не хочу вмирати ворогом народу", - вiн i залишиться ним. Амiнь.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром