На Турійщині прокуратура намагається повернути землі лісфонду державі

16 Січня 2020, 13:49
1914

На Волині понад 2175 гектарів земель незаконно вивели з держлісфонду. Нині прокуратура у судах намагається повернути вилучені ділянки лісгоспам. 

Про це пише Сила правди.

У липні 2019 Центр журналістських розслідувань «Сила правди» у співпраці з Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» проаналізував картографічні матеріали волинських лісогосподарських підприємств. Порівнявши дані з публічною кадастровою картою, ми виявили низку приватних ділянок у волинських лісах. Спершу на Ківерцівщині, а згодом – в Турійському районі.

На цих ділянках подекуди вже побудовані приватні маєтки або ж ще ведеться будівництво. Нагадаємо, що у Турійському заказнику будується мисливська фірма депутата.

На прохання прокоментувати ситуацію з ДП «Турійське лісове господарство» відписали, що окремі землі, наприклад, роздала Озерянська сільрада, не погодивши таке рішення з лісгоспом.

У той же час Волинське облуправління лісового і мисливського господарства повідомило, що всім лісопідприємствам доручено перевірити, чи є у них подібні накладки.

«За результатами моніторингу виявлено факти можливого протиправного вилучення земель.

Волинським ОУЛМГ у жовтні направлено відповідні клопотання до правоохоронних органів з проханням у межах компетенції та наданих повноважень у разі наявності підстав вжити заходів реагування щодо повернення спірних земельних ділянок до держлісфонду. 

Волинським ОУЛМГ та державними лісогосподарськими підприємствами області здійснюється абсолютне сприяння та долучення до справ із розгляду питань повернення лісових земель у власність держави», – відповіли лісові чиновники. 

Прокуратура області підтвердила цю інформацію. Окрім того, надіслала вичерпний перелік лісогосподарських підприємств і площ спірних ділянок на території кожного з них. 

Робота з оскарження незаконного заволодіння землями держлісфонду вже дала перші результати. 

Господарським судом Волинської області задоволено три позовні заяви про повернення у державну власність лісових ділянок загальною площею 138 гектарів. Одне рішення вже виконано. Два – на етапі виконання, пишуть прокурори.

Станом на початок 2020-го року прокуратура передала до суду дві позовні заяви: в інтересах Волинської ОДА про витребування з незаконного володіння Устилузької міської ради земель лісогосподарського призначення площею понад 33 гектара, цільове призначення яких було змінено на сільськогосподарське та в інтересах Костюхнівської сільської ради Маневицького району, управління Держгеокадастру та ДАБІ про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 0,11 га.

Крім того, у провадженні судів є п'ять позовів в інтересах Кабінету Міністрів України про витребування з приватної власності земельних ділянок лісогосподарського призначення, які незаконно передані фізичним особам як сільськогосподарські. Їх площа – 2,5 гектара.

Також прокуратура відкрила п'ять кримінальних проваджень, розслідування в яких наразі триває.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024