На Волині заборонили ловити рибу в місцях зимівлі

04 Листопада 2019, 12:13
Фото ілюстративне 957
Фото ілюстративне

З 1 листопада 2019 року на водоймах Волині розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах.

Триватиме вона до початку весняно-літньої заборони на період нересту водних біоресурсів 2020 року, інформує пресслужба рибоохоронного патруля у Волинській області.

З настанням холоду у водоймах відбуваються великі зміни, які впливають на поведінку підводних мешканців. При зниженні температури у водоймах починається зимова міграція риби до місця зимівлі.

У цей період у водних біоресурсів різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники, обмін речовин в організмі підтримується за рахунок накопичених влітку жирових запасів. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Зимувальна яма – це природне заглиблення у водоймі, де скупчується риба в зимовий період. Однак не кожне заглиблення на дні річки може бути зимувальною ямою. Важливою характеристикою, за якою риба обирає собі місце для зимівлі є наявність зони із повільною круговою течією. Саме у таких місцях риба в повній мірі забезпечена киснем і їй не потрібно витрачати багато енергії на супротив течії.

Зважаючи на такі біологічні особливості водних біоресурсів та з метою їх збереження у зимовий період, Волинський рибоохоронний патруль визначив водойми та місця, де вводиться заборона на рибальство. Крім того, створено карту заборонених ділянок для вилову водних біоресурсів, яка включає зимувальні ями.

Особи, які нехтуватимуть даною забороною, будуть притягнуті до відповідальності. Крім того, порушнику доведеться відшкодувати збитки за кожну незаконно виловлену рибу. За добування риби на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність за ч. 3 ст. 85 КУпАП. Якщо вилов здійснюється забороненими знаряддями лову – за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Штраф  до 680 гривень.

Волинський рибоохоронний патруль вкотре звертається до громадян у разі виявлення порушення прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії»: (067) 360-78-40.

Довідково:

Риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. При цьому любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блесніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями.

Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39