Країна у смартфоні: коли запустять електронні карти пацієнта

14 Жовтня 2019, 12:00
Фото ілюстративне 1041
Фото ілюстративне

Електронна картка пацієнта може запрацювати вже у квітні. За словами куратора напрямку eHealth Яніки Мерило, перші медкарти вже запустили у пілотному режимі.

Про це йдеться на сайті Сьогодні у інтерв'ю з Янікою Мерило.

Старі картки, скоріше за все, будуть оцифровуватися частково.Така система краща, бо дозволяє зберігати інформацію у зручному вигляді. Адже паперові картки губляться та не завжди знаходяться поряд з пацієнтом. Наприкад, електрона карта дозволяє лікарю екстреної допомоги вже на виклику мати доступ до медичної картки пацієнта, де він одразу бачить, якщо у пацієнта є на щось алергія. Це телемедицина.

«Якщо ми скажемо, давайте запускати електронну картку пацієнта, потрібно вивчити і готовність запускати її, тобто, наприклад, доступність до інтернету на місцях, наявності комп'ютерів тощо,» – розповідає Яніка Мерило.

Зараз в Україні не вистачає демографічного реєстру. Але він потрібен, наприклад, в Естонії дитина при народженні отримує ідентифікатор. І далі по життю через ідентифікатор отримує послуги. Але чим більше зберігається та запитується персональних даних, тим вищим має бути рівень захисту.

«Коли з'явиться картка пацієнта, рівень ідентифікації та авторизації буде ще важливішим. Смс буде недостатньо, бо, наприклад, у картці пацієнта персональні дані, які мають бути захищені. Наприклад, це може бути MobileID чи ID-паспорт, який має високий рівень безпеки,» – розповідає Яніка Мерило.

Кабінет пацієнта має запуститися з січня наступного року в тестовому режимі. Пацієнт має право заборонити бачити інформацію будь кому окрім нього, або окрім свого лікаря. Записи у картку робитимуться із поточних діагнозів. Тобто прийшов пацієнт – ввели дані. Можливо, за якимось групами потрібно буде вводити старі дані, якщо потрібно бачити весь цикл, але масово – не факт.

За задумом авторів, дані з електронної картки зберігатимуться у центральній базі, доступ до якої матиме високий рівень захисту. Видалити з картки певні дані або змінити, щоб приховати лікарську помилку не можливо, адже завжди буде log-файл – слід кожних змін. Тобто пацієнт бачитиме, хто і що робив з його інформацією.

Говорячи про фінансування проекту, Мерило зазначила, що кількість необхідних коштів буде визначено після аудиту.

Крім електронної картки пацієнта, в рамках впровадження «електронного здоров’я» в Україні впровадять також електронний лікарняний, електронне направлення, інформаційну систему лікарень і телемедицину.

Читайте також: Як оформити субсидію онлайн: покрокова інструкція

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром