Рятувальники нагадують правила безпечного обігріву житла

11 Жовтня 2019, 15:19
1217

Співробітники ДСНС розповіли, як вберегтися від небезпеки в опалювальний період.

Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій у Волинській області.

Як повідомляють рятувальники, осінньо-зимовий період – це час посиленої уваги, проте попри постійні застереження, щодня на території області виникають пожежі.

Основні причини: перенавантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Рятувальники наголошують, що необхідно суворо дотримуватися встановлених для всіх правил пожежної безпеки в побуті при встановленні та експлуатації електроприладів.

«Ще трошки і розпочнеться опалювальний сезон. А пічне опалення завжди створювало і створює чимало проблем населенню, особливо в сільській місцевості, де у багатьох будинках є піч – об’єкт підвищеної пожежної небезпеки. Перед початком опалювального сезону всі печі повинні бути відремонтовані й ретельно перевірені», – повідомила ДСНС.

Щоб застерегти себе від небезпеки, потрібно вчасно проводити ревізію електромережі, утримувати в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади. Рятувальники категорично забороняють підвішувати абажури на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, вмикати в одну розетку одночасно декілька приладів. Також слід вимикати побутову техніку та не залишати ввімкненими електроприлади, що працюють в режимі очікування, коли нікого немає вдома.

«Причиною пожежі може бути порушення правил влаштування печі. Сюди можна віднести відсутність металевого листа, в результаті чого через випад вугілля загоряється підлога. Також часто закінчується пожежею розпалювання печей бензином або іншими легкозаймистими рідинами. Крім того, не можна топити печі з відкритими дверцятами, сушити на них одяг, дрова та інші матеріали, а поверхні опалювальних приладів і димових труб необхідно систематично очищати від пилу і білити. Виявлені в печі тріщини і недоліки необхідно своєчасно усувати», – запевняють рятувальники.

Щоб не допустити загибелі людей на пожежах, варто пам’ятати, що трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються вдома без нагляду дорослих в закритих квартирах, в будинках, що опалюються печами або залишені без нагляду увімкнені в електромережу електропобутові прилади.

З настанням осінньо-зимового опалювального сезону:

• не використовуйте саморобні електронагрівачі;
• не експлуатуйте печі, що мають тріщини;
• не використовуйте для обігріву приміщень газові плити;
• не залишайте без нагляду розпалені печі та ввімкнені електронагрівальні прилади.

Пам’ятайте, що знання найпростіших правил пожежної безпеки допоможе уникнути загоряння, а знання першочергових дій у разі пожежі — допоможе зберегти життя.

Читайте також: Як оформити субсидію онлайн: покрокова інструкція

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024